Đurđevački limitator: Dobro došao u klub!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Piše Vladek Antolaš Mastermind

Niti maštom ne možemo dokučiti kakav je to Klub u Zagrebu u kojem nam politika kroji gaće.

Navodno se tamo skupljaju masnobradi politikanti pa u mirnoj utrobi kluba pijuckaju, odmaraju, planiraju, kartaju, ćaskaju uz umiljat šuškav zvuk brojača novca.

Iz naše mirne Podravine taj Klub je imaginarno mjesto i uopće nas se ne „dotikavlje“, no priča je dublja i nagnala me da promislim ima li takvih centara moći tu blizu nas.

Malo je izgleda, jer kod nas jedini poznat i priznat Klub je klet. Kod nas u kleti se isto rješavaju važna pa ponekad i vanjsko politička pitanja, na primjer tko ide van po drva ako kiša pada.

Doduše, razgovara se i o poslu, važnom naravno, treba li rušiti međašev orah jer daje hladovinu na lozu. Sad smo došli do gurmanskog aspekta zagrebačkog Kluba jer ipak tamo ima mnogo hrane koja bi se inače morala baciti, kako kaže predsjednik Milanović, pa da usporedim s našim „klubom“.

Svi znamo da u kleti nema kavijara već luk stoletnjak. Škampi isto nula bodova u kleti, tu je špek ili koja prga sira, a svi znamo da se hrana u kleti ne baca, u više navrata ima je i premalo (u jutarnjim satima bi i noge Isusekove pojeli s raspela). Isto tako, svi znamo da u kleti nema šampanjca jer jedva da ima mineralne. U klet ne dolaze hostese, možda gdi koja tuđa žena, jer tko lud još vodi svoju ženu na breg.

Još jedna istina je da u kleti kao vodećem našem „klubu“ ima vina čak i do Uskrsa, u pojedinim kletima do žetve, ali to do žetve je na granici znanstvene fantastike. Vino nije žlahtina nit pošip nit dingač nit predikatno nit ekspertno,  nego i najgore ono koje smo pili bilo je dobro. Ah, da ne zaboravim, u kleti umjesto brojača love nerijetko šumi agregat za struju iz šupe. Znači, klet nije klub iz kojeg se u miru i svjesno upravlja narodom, klet je narodna obrana od utjecaja odluka iz gore navedenog kluba.

Sad mi preostaje sumnju prebaciti na birtije.

Birtija je ustvari otvoreni klub u kojem se okuplja nemala zajednica potencijalno moguće korumpirana. U birtiju zalaze svi od politike do slobodnih majstora zidara. Možda se tu onda u našem kraju donose krucijalne koruptivne odluke poput onih o kojima bruji cijela Hrvatska?! E, figa, u našim birtijama džuboks para cajke od ranoga jutra, nema šanse da se koncentriraš na izgovoreno preko puta stola, još k tome ako konobarica ima duboki dekolte, to normalnom čovjeku spali oči i mozak.

Jedina je istina da se u birtiji ipak dogovore poslovi, no ti poslovi nerijetko donose gubitak kod oboje ugovaratelja. Jedini mali postotak ima birtija ako se ovi pošteno zaliju kod „aldomaša“.

Znači, i birtiji nula bodova kao klubu moći i centru dogovora ispod žita kojom dionici potencijalno mogu kupiti kartu za Remetinec.

Na kraju, nadam se da takvi klubovi u našoj županiji ni ne postoje, da nema mita nit korupcije, da nema centara moći u kojima su različite stranačke strukture ustvari „bratja“ pa skriveni pušu u isti rog opijeni funkcijama i mekim foteljama.

Ako sam u krivu i netko od vas zna za kakav „brlog“ na Kalniku ili kakvu potleušicu pored Drave gdje se muti voda, molim vas ne tratite vrijeme nego krenite put institucija, neka one rade svoj posao.

Najgore je kad nitko ništa ne zna, a svi sve znaju.

Vladek Antolaš Mastermind

FOTO Internet Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI