Đurđevački limitator: Dok te Dalmatinec pita odakle si!

Piše Vladek Antolaš Mastermind

Još jedna jadranska kolumna iz mog pera, racakovog repa.

Tak zaran oko 9:56 dignem se na kavu i gruntam, po skrivećki u jednom selu na srednjem Jadranu ispod bora, kak je sad negde lepo tam v Selcu i Crikvenici i skoro pa v svakom turističkom mestu di su nekad naši građevinci najviše zidali, a lokalni sretnici kupovali fine apartmane. Tam je ko na placu v Đurđevcu. Sve sami svoji. Ja bi se opet obesil da moram tam na GO.

Zakaj, zakaj ja po skrivećki? Pa zato jer me frazi love da moram i na godišnjem gledeti nekog, a viđam ga celu godinu.
 Jel vam poznat taj osjećaj dok sretneš nekog na moru iz svog sela pa se taj prenemaže od uzbuđenja kaj ste se sreli, a inače doma vas zaobilazi i nit ne pozdravi? Oči im se cakle jer odjemput osjećaju pripadnost.

Oni likovi koji gledaju u prazno dok su iza vas na kasi Lidla, oni koji okreću očima ako si prije njih na redu u autopraoni ili ne do bog da vam se deca strknu vu vrtiću jer njegovo je dete baš od porculana. E baš takovi bi mi trebali na moru se ukazati i preko cele plaže sretni mahati, jer sam ih ja videl i budem svedočil valjda svima da su bili na Jadranu i oni. Veselo glede u vas, sve im rep miga na guzici. E baš takve steram u materinu. Zato se kao skrivam.

Mani me se rođo! Za mene si ista nebitnost ta tri dana ko ja za tebe celu godinu tam gore doma v lepe Podravine.

Manite me se sa spikama čiji je apartman bolje do mora, a zapravo u pripizdini iza brda i more morete videti samo ako zrcalo postave na mesec.

Manite me se sa slikama koktela, a doma pijete čistake jer vam radenska skupa.

Manite me se s pričama o svježoj ribi, s roštilja, a na lignjama vam još led i barkod Patagonije.

Ma super je meni kaj neko ide na more, drago mi je da vam je lepo, no svoju euforiju čuvajte za sebe i za priče u duge zimske noći ako nestane struje, nemojte smarati nekog kog nasumično sretnete iz svoje domaje.

Nije to lijepo. Dozvoljavam pozdrav samo i dalje vozi.

S kim pijem kavu doma, s njim budem popil i na moru, mada baš sumnjam da me je što željen ko me pozna, a ostali ne eksperimentirajte ako me sretnete, molim vas. Ovima koji idu na godišnji kolektivno u velikim kumovskim i frendovskim zajednicama njima sretno i veselo bilo, ja sam ipak više disfunkcionalan za te priče. Baš gledam jednu takvu skupinu iz Češke tu pokraj na plaži, doterali dva platona robe i dobara. Ne znaš ko je kome brat i ko čiju pelenu premata kolko dece imaju z sebom. Na kraj dana na megafon prozivku vrše:

„Aleš ? – Jsem tu !, Jiri ? – Jsem tu!,  Mikulaš? Mikulaš? – Mikulaš plave na nafukovaci matraci! „ (Mikulaš na luftiću na pol kanala).

Svima sretno, a najviše sreće svima nama koji uspijemo odgovoriti na pitanje prosječnog Dalmatinca „Odakle si?„ .
Od gore navedene jeze slučajnih susreta jedina veća muka mi je odgovoriti na to pitanje. Ako mu kažem da sam z Dolnji Zdelic, mozek bi mu zakuval, ako mu velim da sam z Đurđevca, bledo me i dalje gledi, rečem mu onda da sem blizu Koprivnice, a onda on ponosno – Aha, iz Slavonije si?

– Pa nisam kume iz Slavonije – Ma da Zagorje, oprosti, meni Slavonija i Zagorje isto!

Nije ni čudo kad nas nema ni v onoj pesmi – Oj , Zagoro, lijepa li si, Slavonijo, zlatna li si, Herceg Bosno, srce ponosno…. Otkud bi znali onda?    

Vladek Antolaš Mastermind
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI