Đurđevački limitator: Razlika generacija je stvarna, a ne neki mit

Imam privilegij da se družim s vrlo mladim ljudima, tj. da me se ne srame mladi ljudi, često me zovnu i za stol da se pije pićence na promrzlim terasama ugostiteljskih objekata. To su vam ustvari moji i prijatelji moje djece, prijatelji prijatelja, followersi (pratitelji na društvenim mrežama). 
Vele meni oni jednom prilikom – „Ajde piši o nama !“, reko -„ Deca draga, jeste li sigurni da bi šteli čuti kak zgledate u mojoj glavi ?“
Slučaj 1.
Netko vrlo mlad drifta plavim opelom kadetom starijim od njega samog po
ulicama Đurđevca, možda duplo starijim, cima na semaforu pod ručnom, čeka nagli start na zeleno.
Druga pak skupina nekih vrlo mladih zvozava se cele dane golfovima raznih boja, a svi redom fučkaljke imaju nabijene u auspuhu pa mrče i grglaju ko da ide Mad Max. Jure sim tam, sim tam ko ludi jelen. Njima svima zabava, a ja dok to gledam, ja samo vidim kak bude onom prvom auto otišel, dok bu osovina ostala na križanju.
Slučaj 2.
Te cure su danas istančanog osjećaja za kut kamere, ćubice se izbace na svaki klik aparata, zauzima se poza ko voštane figure iz muzeja Madame Tussauds, potom oštro oko pregledava svaku fotku prije objave na Instagramu. Ma kaj pregledava, one skeniraju svaki pixel na slici, tek onda može objava. Te bi našle otiske stopala vanzemaljaca samo da im NASA da slike površine Marsa. Uz sve navedeno, svaka dekla koja drži do sebe ide na šminku i frizuru prije slikanja profilne slike. Njima zanimljivo, a mene samo muče narodnjaki i cajke koje slušaju i imam osjećaj da je sve podređeno nekom „sviđanju okoline„, da se baš moraju nekom svidjeti. Dekle, izgled je prolazan ko i lake note koje slušate, a mladost ionak lepa na svima. Opušteno samo. Lagano pa dobro, što, pa dobro.
Slučaj 3.
Pevčoki, dečoki, organizirali si borilački turnir na tajnomu mjestu usred Đurđevca ko iz filma Fight Club. Njih dva-tri tuceta okupilo se oko svojih boraca koji su se zdušno mlatili, dok je ostala ekipa navijala i naravno sve revno snimala mobitelima. Bitka jedan na jedan i udri onak iz zabave, a za ime odmjeravanja ko je kome dorasel. Bil bi to cijeli turnir navodno, u rasporedu eventa bila je borba tri na tri muža, ali ih je muri.. , ovaj policija rasterala.
Jel sam napisal da je to sve bilo po danu (valjda su premladi da smiju po mraku van od mame i tate). E, i njima zabavno, a ja si mislim da se samo neko ne osakati.

Sva gore navedena deca, mladi, ustvari samo traže svoje mjesto pod suncem. Baš isto kak smo i mi, samo nekim svojim naprednim metodama.
Kao roditelj mogu se brinuti da se ovi prvi ne skrše s autom, da se cure ne poudaju za prvog konja koji naiđe, da si ovi koji se tuku ne izbiju oko, al opet, kaj da delaju u ovo vrijeme dok je fokus nas ko roditelja na sasvim drukčijim temama, temama preživljavanja, temama virusa, temama virusa u sudstvu, temama koje nama život znače.
Izgleda da je s godinama ipak razlika generacija stvarna, a ne neki mit o kojem je meni moj tata govoril.
Je li problem da jedni jure autima, jedni jure slavu na Tik toku, jedni jure razbit nekom zub? Da se njih pita – nije problem, da se nas pita – problem je, ali je li  netko pital te mlade ljude treba li im neki parking za drift, neki klub po njihovoj mjeri, neki ring i MMA klub? Ne, njih se ne pita, nego im se gradi i radi po onom kaj je nama falilo u doba mladosti i prepričava se kak je nama bilo. 

FOTO: Ilustracija, nema veze sa člankom

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI