Đurđevački limitator: Svi se dive našoj bombonijeri

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nogomet u Đurđevcu doživljava renesansu. Cijeli tjedan sve vrvi od djece svih uzrasta na stadionu, noću se pale reflektori pa se trenira skoro non-stop. Redom se izmjenjuju juniori, seniori, kadeti, pilići, pa čak i veterinari (čitaj veterani) prošeću svoje škembice po novom tepih-terenu. Posebno mi je drago da se i ženska ekipa bori pod našom zastavom.
Dolaze nam gosti iz svih okolnih gradova i regija, svi se dive stadionu kojem su navijači dali nadimak „bombonijera“ . Bombonijera je u neku ruku i žardinjera koliko ima posađenog bilja pa gledaoci često škilje kroz raslinje, ma ok.
Dio ovog ushita nogometa kod nas možda možemo zahvaliti divnom stadionu i novim terenima koji baš povuku svojom pozitivom, no ipak najveći su pomak napravile nove filozofije oko samog sporta u kojima se od male škole nogometa uči djecu da nije suština nogometa s 15 popiti prvo pivo posle utakmice te pojest kuhane kobasice koje špricaju okolo dok ih režeš, nego je prava stvar kolegijalnost, trčanje, sloboda u muci do pobjede te samim sportom do zdravlja. Nekad su govorili – „ak očeš da ti deca se navče piti, upiši sina na nogomet, a kćer na folklor“, no fala bogu, prošla su vremena cjelonoćnih derneka na igralištu nakon utakmica, vremena kad je oružar ostavljao razglas da prži cijelu noć. Okrenula se većina na sport radi sporta, ajd’ tu i tamo se seniori zabave preko reda, ali sve manje jer utakmice koje igraju iz njih izvuku zadnje atome pa svaki pametan ili se bude ostavil nogometa ili gemišta. Zapravo im je liga skroz jaka, ali to ih ne amnestira da stanu, da se šetkaraju ili misle da igraju Play Station, nego zbog vjerne publike bi morali da ih nose na štitovima s terena.
Vjerujem da oni taj moment budu još doradili, primjer im može biti Medveščak (hokej), kojem je publika i nakon poraza skandirala po pola sata.
Graničar, da je bilo sreće i da je korona udarila po pravo i zaustavila prvenstvo  par tjedana prije, bio bi drugi na ljestvici sa sedam bodova, al neće nas, no ipak imaju više bodova sad nego cijele sezone lani, pa se može reći da je i tu pomak.
Domaća publika je normalno super, nema ko ne prca majku sucu dok pogriješi, al to je samo znak da smo zdravi i da imamo izrađen osjećaj za pravdu. Dobro, uvijek se nađe netko da dođe samo vikati jer doma ne smije.
Pravi navijači su uživali i u uličnom turniru koji je okupio renomirane sportaše našeg grada, meni su na primjer bili zakon oni obli Pešćani kod kojih se čulo više dahtanja na terenu nego u javnoj kući (pozdrav dečki, poradite na kondiciji za na godinu).
Vezano uz nogomet, malo mi je žao što je nestalo malonogometno betonsko igralište pored stadiona tako da rekreativci i djeca nevezano na klub i treninge nemaju više gdje u blizini igrati taj nogomet. Morate znati da nisu svi za stroga pravila, ima i ležernijeg nogometa i igranja „na prvu“.  Nestalo je ono igralište na kojem je počeo rukomet kakvog pamtimo na kojem je igrala reprezentacija Japana i sve radničko-sportske igre u radnička vremena grada. Sada će tamo biti tenis pa mi se čini da je tenis pojeo „mali fudbal“. Valjda je to cijena napretka kojeg ja nisam svjestan pa vođen emocijama, cvilim kao oni neki za Fišerovim. Bilo kako bilo, sad najbliže malo igralište, a ipak za djecu s Peskov predaleko, je u centru iza škole, sljedeće je u Stiski pa na Novom selu, a bokci z Ledin ga još sanjaju. Po tom pitanju možemo samo se nadati da je negdje predviđeno novo na prostranstvima ŠRC-a.
P.S. pozdrav „Crveno-plavim pijetlovima“

Piše: Vladek Antolaš Mastermind – ‘Đurđevački limitator’

FOTO: Arhiva Podravskog lista, ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI