Đurđevački poduzetnik osuđen na društveno koristan rad, njegova supruga na uvjetni zatvor

Supružnici Zdravko (68) i Slavica (66) Ivandija, poznati poduzetnici iz Đurđevca, pravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu proglašeni su krivima da su iz svoje tvrtke Kont-ing ‘izvukli’ gotovo 1,3 milijuna kuna. Prvotnom optužnicom varaždinskih tužitelja teretili su se da su nezakonito izvukli iz tvrtke 1,5 milijuna kuna, no taj je iznos tijekom suđenja i nakon obavljenih vještačenja umanjen za oko 300.000 kuna.

Izbjegli zatvor

Sudac Igor Pavlic Zdravka Ivandiju osudio je na godinu dana zatvora, no tu mu je kaznu zamijenio za rad za opće dobro. Njegova suoptužena supruga Slavica osuđena je na osam mjeseci zatvora u koji neće morati ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Nakon gotovo godine dana stanke uzrokovane zdravstvenim problemima optuženog bračnog para, na suđenju se prošli tjedan dogodio velik obrat. Za razliku od ostalih rasprava na kojima su negirali krivnju, Zdravko i Slavica Ivandija priznali su počinjenje kaznenih djela za koja ih terete varaždinski tužitelji. Osim toga, u državni proračun uplatili su iznos koji je optužnicom potvrđen kao šteta učinjena kaznenim djelom. Riječ je o gotovo 1,3 milijuna kuna. To je jedini razlog zašto oboje okrivljenih sudac Igor Pavlic nije izrekao kaznu zatvora koja im je prijetila.

Presuda je zadovoljila i varaždinske tužitelje koji nisu uložili žalbu tako da je ona proglašena pravomoćnom.

Milijunska šteta

Prema presudi, Zdravko i Slavica Ivandija terete se da su tijekom 2010. i 2011. godine kao direktori tvrtke Kont-ing tvrtkinim kreditnim karticama platili više od 327.000 kuna vlastitih troškova i s istih kartica podigli gotovo milijun kuna koje nisu potrošili u poslovanje tvrtke, niti su sredstva vratili tvrtki.

Zdravko Ivandija samostalno, drugom točkom presude, tereti se da od 2010. do 2013. godine državi nije platio nešto manje od milijun kuna poreza. Ivandija, kako tvrde tužitelji, ispostavi Porezne uprave u Koprivnici podnosio je netočne podatke i činjenice o ispostavljenim računima i ostvarenim prihodima svoje tvrtke. Tako nije obračunao i uplatio 649.000 kuna PDV-a i 290.000 kuna poreza na dobit.Trećom točkom presude Zdravko Ivandija tereti se da je u poslovnim knjigama, koje je bio obvezan uredno voditi, pogrešno uvodio knjigovodstvene podatke te je tako propustio proknjižiti 3,3 milijuna kuna ispostavljenih računa, nije uknjižio 2,7 milijuna kuna primljenih uplata na žiro-račun, a bez vjerodostojne dokumentacije proknjižio je 1,25 milijuna kuna prihoda.

Prijava nakon nadzora

Kaznenu prijavu protiv bračnog para Ivandija podnijela je koprivnička ispostava Porezne uprave nakon provedenog poreznog nadzora 2015. godine koji je utvrdio brojne nepravilnosti, a prijava je osim tvrtke Kont-ing obuhvaćala i jednu zaposlenicu. Prijava je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici iz kojeg je predmet ubrzo ustupljen Županijskom državnom odvjetništvu jer su utvrdili elemente težeg kaznenog djela. Nakon istrage, tvrtka Kont-ing kao pravna osoba izuzeta je iz optužnice baš kao i kazneno prijavljena djelatnica Ivana M., koja je umjesto na optuženičkoj klupi završila na popisu svjedoka.

Kako smo rekli, na suđenju se priznanjem kaznenog djela dogodio neočekivan obrat. Do tada su se supružnici Ivandija vrlo aktivno branili da nisu krivi. Zdravko Ivandija vrlo je detaljno iznio poslovnu problematiku svoje firme od njezina osnutka 1992. godine i opisao kako su zbog onemogućenog kreditiranja svoj novac ulagali u tvrtku.

Dokumentacija uništena u poplavi

Dizali su kredite i plaćali privatnim karticama. Teza obrane bračnog para Ivandija bila bi jednostavno provjerljiva da su za to imali vjerodostojnu dokumentaciju, no oni je nisu imali zato što su naveli da im je sva dokumentacija izgubljena u poplavi 2014. godine kada su preuređivali poslovni prostor. Rekao je da su mu radnici pogreškom bacili dokumentaciju koja je bila natopljena u poplavi, a iskazao je i sumnju da mu je Porezna uprava namjerno obavila nadzor kada su saznali način na koji mu je dokumentacija tvrtke uništena.

Vjerojatno bi Zdravko Ivandija ostao kod svoje obrane, no proteklih godinu dana oboje su imali zdravstvenih problema, ali i zbog činjenice kako zaista ne posjeduju dokumentaciju koja bi potvrdila njihovu obranu te vjerojatno na savjet svojih odvjetnika, odlučili su se na priznanje, uplatu svote za koju se terete te na taj način izbjegli zatvorske kazne, dugotrajne žalbe i daljnje protezanje po sudovima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI