Đurđevčani Ignac i Đuro odlučili su posjetiti prijatelja u Maroku

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ignac Filipović i Đuro Ferenčić iz Đurđevca prije nekoliko dana otisnuli su se u svoju prvu, a nadaju se ne i zadnju afričku pustolovinu. Njih dvojica posjetili su svog prijatelja Branka Lugarova rodom iz Batinske kod Đurđevca koji već 20 godina živi i radi u Casablanci u Maroku.

– Branko je vlasnik tvrtke Geotehnika koja se u Maroku bavi niskogradnjom i temeljenjem mostova. Ima 120 zaposlenih, a budući da građevina u Maroku cvate, posla ima napretek. Geotehnika je poznata po tome što im je prvi posao bio popravak temelja tada najveće džamije u svijetu, džamije Hassana II. Brankova supruga Fatiha, zanimljivo, govori tečni kajkavski, a njegova djeca uče hrvatski jezik. Ipak, žive u muslimanskoj zemlji i po tamošnjim pravilima i običajima – veli Ignac koji je u Casablanci proveo pet dana.

Prvi dojam – ogromna razlika u društvenom slojevima.

Sve što se na tržnici kupi, tamo se i konzumira

– Ili si bogat ili si siromašan. Dok imućniji građani žive u luksuzu, siromasi prose po ulici i žive u jako skromnim uvjetima. No, svi poštuju vjeru, u prehrani mesa gotovo da i nema, a jede se riba i morski plodovi. Tržnice su prepune odlične ribe, jastoga i školjki, a prstaci, koji su kod nas zabranjeni, prodaju se na svakom štandu. Sve što smo kupili na tržnici, tamo su nam pripremili, a iako bi nam nakon ručka pasala čaša vina, alkohol je strogo zabranjen. Pije se voda, odlični čajevi i to je to – veli Ignac.

Prstaci se mogu kupiti na svakom štandu

Iako je vidljiv utjecaj zapada, kaže kako ljudi žive po pravilima islama.

– Žensku nogu nismo vidjeli, jedino u avionu, a nema niti fešti. U deset sati navečer svi spavaju i to je normalno. Koliko sam imao prilike vidjeti, cijene su u prosjeku 20 posto niže nego kod nas, voze se automobili kakve i mi vozimo, a moram istaknuti i nevjerojatnu toleranciju u prometu. Promet je gust, nema prometnih traka, ali sve funkcionira. Ako je više automobila vozači sami formiraju dvije, tri, pa i četiri trake, a kad nas je taksist vozio s aerodroma, koristio je sva moguća raspoloživa sredstva – od sirene do ručnog pokazivanja smjera kroz otvoren prozor. No to, očito, tamo jako dobro funkcionira, svi se prilagođavaju jedni drugima, a promet ide bez problema – veli Ignac.

Za vrijeme posjeta Casablanci društvo je posjetilo i Veleposlanstvo RH u Kraljevini Maroko i veleposlanicu Jasnu Miletu koja ih je lijepo ugostila.

– Jako lijepo iskustvo. Doduše, pet dana nije bilo dovoljno za sve, ali vjerujemo da ćemo se uskoro vratiti pa ćemo imati još priča za ispričati – zaključio je Ignac.

Kuća i vozni park Branka koji u Casablanci vodi uspješnu kompaniju
Đuro, Branko i Ignac s Jasnom Miletom, hrvatskom veleposlanicom

FOTO Privatna arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI