Đurđevčani najbolji na maturi, Koprivnica prva na listama na fakultetima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Redakcijski izvještaj

Diljem Hrvatske 29.532 učenika pisala su završne ispite iz državne mature, najviše onih u srednjim školama, čak 25.861. U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja ističu kako je ovogodišnja matura ipak bila posebna, no svakako veseli što su maturanti iz Koprivničko-križevačke županije ostvarili odlične rezultate.  

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prema postocima, ove su godine u odnosu na prošlu godinu bolje napisani ispiti iz matematike na objema razinama te fizike i kemije, dok su rezultati u ispitu iz hrvatskoga jezika lošiji. To prvenstveno proizlazi iz činjenice da je velik broj pristupnika, čak 3825, dobio nula bodova iz esejskoga zadatka zbog nedovoljnoga broja riječi i ostavljenoga praznog lista – kažu u NCVVO-u.

Koprivnički gimnazijalci bili su dobri na državnoj maturi i ove godine. Prolaznost je na razini prijašnjih godina i iznosi 96 posto, dok je, dodajmo državni prosjek za gimnazijalce visokih 96,8 posto.

Koprivničanci prvi na listama

Maturu je pisalo 157 učenika koprivničke Gimnazije Fran Galović. Bez problema ju je prošlo njih 151, dok ih šest mora ponavljati. Mnogo uspjeha polučili su koprivnički gimnazijalci i prilikom upisa na fakultete pa su tako „uzeli“ čak 18 prvih mjesta na tri hrvatska sveučilišta.

Jedna od najuspješnijih hrvatskih gimnazijalki je i Marta Kunštić koja je među rijetkima iz svih predmeta položila s odličnim.

– Mislim da smo se svi dobro trudili i pripremali za maturu, meni osobno nije bilo ništa teže nego dosadašnjih godina na ispitima. Naravno, neka su pitanja dvosmislena i treba ih dobro pročitati i shvatiti – ističe Marta koja je kazala kako gotovo 4000 „propalih“ eseja iz hrvatskog nije mnogo utjecalo na konačan postotak prolaznosti jer su učenici očito znali kako će skupiti dovoljan broj bodova pa se nisu ni trudili pisati ga.

Marta, inače višestruka natjecateljica na državnim natjecanjima iz znanja, prije dvije godine bila je i državna prvakinja iz astronomije. Akademsku će karijeru graditi u Njemačkoj, na Tehničkom sveučilištu u Munchenu, smjer fizika. 

U koprivničkoj Obrtničkoj školi državnu maturu pisalo je 35 učenika, a nije položilo njih petero, što je dobar rezultat, kako nam je rekao i ravnatelj Zlatko Martić. Prolaznost im je veća od 85 posto.

Srednja iznad  prosjeka

U Srednjoj školi Koprivnica prolaznost je, doznajemo, oko 74 posto, što je, kad se gleda državni prosjek od 70 posto za srednje i strukovne škole, uspješno. Od 187 učenika koji su pisali ispite, njih 46-ero nije uspjelo proći na prvom roku.

– Naša prolaznost ove je godine i bolja nego prijašnje – navodi ravnateljica Manuela Gregurić i dodaje kako ih korona nije „poljuljala“.

– Zbog svega učenicima smo dali mogućnost dodatnih priprema za državnu maturu, a posebno i za kemiju i biologiju i rezultati se vide – rekla je.

Maturanti đurđevačke Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva ostvarili su odlične rezultate na državnoj maturi, a škola se može pohvaliti i da ima učenika koji je najbolje riješio ispit iz informatike i to sa stopostotnim učinkom. Od 40 maturanata samo jedan nije prošao državnu maturu i to iz matematike za samo jedan posto.

– Mislim da dosad nismo imali tako dobre rezultate na državnoj maturi, a moram naglasiti da je to prvenstveno velik uspjeh učenika jer je to njihov trud, a ovo je i iznimno nadarena generacija. Imamo 56 posto četvorki i petica, iako ocjene nisu toliko bitne. Iz svih predmeta imamo više učenika među 20 najboljih u državi, a svakako veseli činjenica da iz informatike imamo učenika koji je jedini sto posto točno riješio ispit – kaže Tomislav Ostojić, ravnatelj đurđevačke Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva.

Mnogo bolje nego ljetos

Državna matura bila je uspješna i za učenike Strukovne škole Đurđevac. Većina maturanata odlučila se za državnu maturu, iako za njih nije obveza, a 77 posto ih prošlo ispite.

– Imamo znatno bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu kad je prolaznost bila oko 56 posto pa možemo reći da smo zadovoljni ovom generacijom maturanata – kaže Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac.

U križevačkoj gimnaziji ukupan broj maturanata ove školske godine bio je 67, a 64 ih je izašlo na maturu. Od toga ih je 63 položilo obavezne predmete, dok samo jedan nije uspio položiti obavezne predmete i to ispit iz Hrvatskog jezika – A razine.

Iz hrvatskog na A razini tri su maturanta dobila ocjenu odličan, iz matematike je najviša ocjena bila tek jedna, i to na B razini, dok je iz trećeg obaveznog predmeta – engleskog jezika na A razini deset maturanata dobilo ocjenu odličan, a na B razini njih troje.

Od izbornih predmeta najviše je učenika pisalo biologiju i to njih 14, od kojih dvoje nije položilo, dok najvišu ocjenu nije dobio nitko, a onda slijede psihologija i politika i gospodarstvo koje je polagalo 11 učenika. Učenici Srednje škole Ivan Seljanec po prolaznosti su točno u prosjeku Republike Hrvatske.

Kako se radi o strukovnoj školi, ispit državne mature za učenike nije završni ispit jer oni imaju završni ispit vezan uz svoje zanimanje. No, imaju mogućnost polaganja ispita državne mature ako odluče konkurirati na upisima za fakultet. Za polaganje ispita državne mature odlučilo se 47 učenika, sve ispite položilo je 36 učenika koji su time stekli pravo konkuriranja za upis na studijske programe. Nažalost, iz Srednje gospodarske škole nismo dobili odgovor o rezultatima mature do završetka broja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI