Đurđevčanka život posvetila kapelici: Čistim, puštam ljude na molitvu, posla ima dosta

Podravski list profile
Svaki put kad otvorim njena vrata uvijek netko dođe da se pomoli, što dovoljno govori koliko ona znači Đurđevčanima – priča nam Marijanka Bartolić

Đurđevčanka Marijanka Bartolić godinama zajedno sa susjedima vodi brigu o kapeli svete Rozalije u Ulici Đure Basaričeka. U kapeli se nalazi kasnobarokni oltar pa zbog toga ima posebnu vrijednost, koja je zaštićena i kao kulturno dobro.

– Kapela je zaštitni znak našeg kvarta, a i danas privlači brojne vjernike. Svaki put kad otvorim njena vrata uvijek netko dođe da se pomoli, što dovoljno govori koliko ona znači Đurđevčanima – priča nam Marijanka Bartolić.

Kapela ima karakteristike male crkve, a u njoj se nalazi i zvonik pa je Marijanka i ulozi zvonarke.

– U našem kvartu svi su dobro upoznati s mojim poslom pa se uvijek obrate kad žele da se zvoni za njihove pokojnike. Prije je sa zvonjenjem bilo puno više posla, no i sad ima onih kojih žele da se zvona oglase i s kapele svete Rozalije – dodaje Marijanka Bartolić.

Svete mise u kapeli služe se dvaput godišnje, na blagdan zaštitnice Svete Rozalije, 4. rujna, te Svetog Roka 16. kolovoza, kojem je posvećen pomoćni oltar. Posebna pažnja uređenju kapele posvećuje se uoči tih svetih misa.

Marijanka Bartolić brine se o izgledu kapele svete Rozalije

– Posla u brizi oko kapele ima skoro stalno, i to od košnje okoliša do čišćenja unutrašnjosti, a kad treba, pomažu mi i susjedi. Počela je priprema za obnovu oltara koju provode konzervatori jer je to zaštićena baština – kaže Marijanka Bartolić.

Želja je stanara Basaričekove i da se obnovi pročelje te sama unutrašnjost kapele. Za realizaciju te investicije pokrenuta je suradnja Župe i gradske uprave kako bi se potrebna sredstva povukla od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Obnovom bi se kapela mogla koristiti i za promociju vrijedne baštine koju ima, a plan je gradske uprave i da se koristi za atraktivna vjenčanja. U kapeli smo imali jedno vjenčanje, i to od bivše dogradonačelnice i aktualne gradske vijećnice Kristine Benko Markovica – zaključila je Marijanka Bartolić.

FOTO Darko Imbriša

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI