Đuro: Ne mogu se riješiti podravskih dabrova koji rade velike štete!

Đuro Novačić iz Svetog Đurđa pokraj Ludbrega već nekoliko godina ima problema na svojim poljima kukuruza zbog dabrova. Naime, njegova se zemlja nalazi tik uz rijeku Plitvicu, odnosno kanal u kojem očito žive ove životinje. Problem je što gotovo svakog dana od kanala do polja niču nove ‘stazice’ po kojima dabrovi odnose kukuruz.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Imam tu na tom mjestu otprilike hektar zemlje, a zadnje dvije-tri godine imamo problema s dabrovima koji doslovno ostave cijele rupe u kukuruzu. Kako je moje polje prvo, ja sam najviše na ‘udaru’, a oni su prema zakonu zaštićena vrsta i nema pomoći – ispričao nam je Đuro.  Rekao je i kako se probao žaliti i zvati na nekoliko mjesta, no ništa se nije pokrenulo, a osim što dabrovi odnose kukuruz, problem su i rupe koje ostavljaju u nasipu.

 – Oni odu u vodu i iskopaju kroz obalu rupu i onda prolaziš traktorom i samo propadneš u rupu jer oni to ispod sve oslabe. Pitali smo na sve moguće načine koje smo se sjetili, ali to je tako, dok nitko drugi nema štetu, nitko se neće ni potruditi da pomogne nama. Čak smo jednom dobili odgovor da imamo zemlju na krivom mjestu – rekao je Đuro. Upit smo uputili u Općinu gdje su nas preusmjerili u Hrvatske vode koje upravljaju tim problematičnim dijelom, a radi se o slivu ‘Plitvica-Bednja’. Voditelj vodnogospodarske ispostave za mali sliv ‘Plitvica-Bednja’ Branko Perec pojasnio nam je situaciju s ovim životinjama koje stvaraju probleme i na drugim mjestima i za koje se traži rješenje problema.

– Trenutno je situacija takva da nam zakon ne dozvoljava da sami uklanjamo nastambe ili brane dabrova jer se radi o zaštićenoj vrsti i prema zakonu 200 metara nizvodno i uzvodno od njihovih nastamba ne smijemo ništa dirati. Znamo da se stvaraju problemi jer oni nemaju prirodnog neprijatelja, a ne spadaju ni u lovačku osnovu u što bi uskoro trebali ući, no do tada ih ni lovci ne smiju dirati – rekao je Perec.

Dodao je kako je najbolje rješenje što više upozoravati i skretati pozornost na probleme s dabrovima te se obratiti Ministarstvu jer su oni dosad u dva navrata dobili pravo da maknu branu upravo zbog problema koje su dabrovi stvarali.

– Procedura je takva da mi možemo maknuti branu ako dobijemo dozvolu Ministarstva. Dosad se to dogodilo dvaput, prvi put kod Podruta i to u suradnji s HŽ-om, a drugi put kod ušća Pake u Lonju gdje je došlo do poplave zbog brane koju su izgradili dabrovi pa smo mi u suradnji s Hrvatskim cestama pisali Ministarstvu te uspjeli dobiti izuzeće da maknemo tu branu. Svakako se slažem da dabrove treba staviti pod kontrolu i znamo da rade štetu, ali zasad jedino preostaje što više skretati pažnju i ako su problemi veći, u suradnji s lokalnim jedinicama apelirati nadležnim Ministarstvima kako bi dali izuzeća da se pomaknu nastambe – kazao je Perec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI