DVA KAPITALCA Na sjeveru grada gradit će se objekti koji će jako promijeniti promet u Koprivnici

Koprivnica će dobiti podvožnjak 'Ivanečki' kod Podravke i nadvožnjak 'Danica' na cesti prema industrijskoj zoni


Autor: podravski.hr — 05.05.2018. / 9:28 Aktualno

Podvožnjak 'Ivanečki' spojit će Ulicu Ivana Česmičkoga i Pavelinsku

U sklopu rekonstrukcije pruge i gradnje drugog kolosijeka na dionici od Križevaca do mađarske granice, u Koprivnici će dvije velike infrastrukturne građevine bitno promijeniti gradsko prometno tkivo.
Prema idejnome projektu koji je za državnu tvrtku HŽ Infrastrukturu – investitora uz obilatu pomoć Europske unije – 2015. godine izradio projektni ured URS Polska sa stranim partnerima, gradit će se podvožnjak koji će spojiti Ulicu Ivana Česmičkoga i Pavelinsku ulicu u zaleđu Podravkinog tvorničkog kruga, kao i nadvožnjak na sjeveroistočnom ulazu u grad, koji će spojiti Đelekovečku i Peteransku cestu.
Zbog podvožnjaka, koji će, gledajući od smjera Kauflanda, pod prugu zaći prije skretanje ulijevo za Koprivnički Ivanec te će kod kamionskog ulaza u Podravkin krug izbiti na Pavelinsku, čitavo će se područje denivelirati, sadašnji cestovni prijelaz preko pruge zatvoriti, a sadašnje križanje Ulice Ivana Česmičkoga i Ivanjske pomaknut će se stotinjak metara sjeveroistočno, dakle u smjeru robnih centara.
Nakon što se podvožnjak, koji će nositi ime „Ivanečki“, pusti u promet, nestat će jednoga od gradskih uskih grla, kao i opasnih situacija što učestalo nastaju na sadašnjem cestovnom prijelazu preko pruge – vlak prolazi, a rampa nije spuštena.
Zbog nadvožnjaka, koji će se iz Đelekovečke ceste preko pruge podići kod logora Danica, zatvorit će se sadašnji cestovni prijelaz preko pruge te će se Čarda postati slijepom ulicom za motorna vozila, dok će se za pješake izgraditi potkodnik između Čarde i Đelekovečke ceste.
Nadvožnjak imenom „Danica“ će, skupa s novom prometnicom koja će izbiti na Peteransku cestu na šestotinjak metara od rotora pokraj vojarne, biti dugačak oko 800 metara i trebao bi preuzeti glavninu prometa koji u Koprivnicu dolazi sa sjevera.

 

Nadvožnjak ‘Danica’ ići će preko pruge između Đelekovečke i Peteranske ceste

S obzirom na to da će se proširiti Peteranska cesta na mjestu spoja s nadvožnjakom, stanovnici okolnih 20-tak kuća neće moći pristupiti Peteranskoj, pa će se za njih s obje strane izgraditi posebna pristupna servisna cesta.
U ovome trenutku nije poznato kada će početi rekonstrukcija pruge i gradnja drugog kolosijeka od Križevaca do granice i kada će radovi zahvatiti Koprivnicu.
– Trenutačno je projekt u fazi dovršavanja glavnih projekata, izrađivanja nacrta natječajne dokumentacije te provođenja aktivnosti vezanih uz rješavanje imovinskopravnih odnosa – kažu u HŽ Infrastrukturi.
Zasad je poznato da je projekt „težak“ oko 290 milijuna eura (oko 2,2 milijarde kuna), od čega EU plaća oko 240 milijuna eura – o čemu je ugovor potpisan u listopadu 2016. godine – dok ostatak investicije podmiruju državna poduzeća HŽ Infrastruktura i Hrvatske ceste.
Stručnjaci s kojima smo razgovarali o utjecaju podvožnjaka i nadvožnjaka na promet u Koprivnici vele kako će ti projekti donijeti poboljšanje u kliznosti prometa, ali ne i konačno rješenje problema prolaska tranzitnog prometa kroz samo gradsko središte. Za to će trebati pričekati istočnu gradsku obilaznicu. (hš)
INFOGRAFIKE: PODRAVSKI LIST