Dvije nove tvrtke u gradskoj zoni: Grade najmoderniju klaonicu peradi, slijede zapošljavanja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U petak se u Križevcima održala 32. po redu sjednica Gradskog vijeća i to telekonferencijskim putem.

Članak je objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Na dnevnom redu bilo je šest točaka, a najzanimljivije su odluka o osnivanju prava građenja kojom će tvrtka INTER-DELTA d.o.o. početi graditi proizvodnu halu koja će služiti kao klaonica, te odluka o prodaji građevinskog zemljišta tvrtki BAS d.o.o. radi izgradnje proizvodne hale u svrhu proizvodnje ekoloških filtera. Obje hale gradit će se u poduzetničkoj zoni Gornji Čret.

Trgovačko društvo INTER-DELTA d.o.o. gradit će halu na površini 15.000 metara četvornih na rok od 25 godina, uz naknadu za osnivanje prava građenja u iznosu od 25 lipa po četvornom metru mjesečno, na koji će se iznos obračunati PDV. Pravo građenja osniva se radi izgradnje inovativne klaonice i dorade sve vrste peradi u proizvodnoj hali od otprilike 3500 metara četvornih s najsuvremenijom, inovativnom tehnologijom koja se u zatvorenim procesima brine i o zbrinjavanju svog otpada, bez ikakve emisije štetnih plinova u atmosferu. Upravo je ova točka izazvala ponešto rasprave na sjednici jer je nekoliko vijećnika izrazilo svoju zabrinutost gradnjom klaonice i njenim utjecajem na okoliš. 

– Kad netko napravi iskaz interesa za Poslovnu zonu Gornji Čret i dostavi u Grad, Grad ima Povjerenstvo koje tada razmotri ponudu i ako smatra da treba, uključi stručnjake da daju svoje mišljenje. To smo napravili i ovog puta kao što smo napravili i s tvrtkom koja je htjela imati bioplinsko postrojenje. Pozvali smo stručnjake za to koji su rekli da izgradnja klaonice ne predstavlja nikakvu opasnost ni za stanovništvo ni za stanare Čreta. Ovdje se radi o najnovijoj tehnologiji koje u Hrvatskoj nema. Ne treba biti pesimističan i rugati se iz toga, trebamo biti sretni da netko tako inovativan želi ulagati u Križevce – rekao je zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević.

Mario Martinčević

Upotrebljavat će se hladnjača kapaciteta 500 paletnih mjesta te tehnologija Marel Stork iz Nizozemske. Isto tako, izradit će se elaborat studije utjecaja na okoliš. Plan početka gradnje je kraj 2021. godine, a završetka u prvom kvartalu 2022. godine. U prvoj je fazi planirano zapošljavanje 50 radnika.

Inače, tvrtka INTER-DELTA je u vlasništvu Romana Radića, koji je križevačkoj javnosti poznat po suradnji, a kasnije i preuzimanju mesne industrije Viki iz Cubinca, a taj slučaj završio je i sudskim procesima koje je pokrenuo Viktor Novak, tadašnji vlasnik mesne industrije Viki. Viktor Novak je tada preuzimanje vlasništva nad njegovom kompanijom od strane INTER-DELTE nazvao neprijateljskim preuzimanjem na osnovi duga koji je nekoliko puta manji od vrijednosti tvrtke. No, još 2019. godine Radić je za naš list izjavio da je on taj koje je prevaren, a sud je presudio u Radićevu korist.

Druga donesena odluka tiče se prodaje građevinskog zemljišta trgovačkom društvu BAS d.o.o. Kupoprodaja je radi izgradnje proizvodne montažne hale površine 1250 metara četvornih radi proizvodnje ekoloških filtera, a planirana ulaganja iznose oko 1,5 milijun kuna.

Kupoprodajna cijena predmetnog zemljišta iznosi 60 kuna po metru četvornom, što sveukupno iznosi oko 407.000 kuna. U jednom dijelu hale nalazit će se trgovina s građevinskim materijalom. Plan početka gradnje je kraj 2021. godine, a završetka gradnje u 2022. godini te je planirano povećanje broja zaposlenih za najmanje pet radnih mjesta. Planirana ulaganja iznose oko 1,5 milijuna kuna. (id, md)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI