DVOJBENA ODLUKA Lovci dobili zeleno svjetlo za ubijanje vrana i lisica na cijelom području grada

Problem s vranama se pak pokušao riješiti prskanjem gnijezda, rezanjem krošnji stabala te nabavom posebnog aparata koji svojim zvukovima tjera ptice, no svi ti pokušaji nisu dali rezultata


Autor: podravski.hr — 28.01.2019. / 14:07 Aktualno

Uskoro će se moći pucati i po središtu Đurđevca

Đurđevački lovci dobili su zeleno svjetlo za odstrel divljači u samom gradu i prigradskim naseljima zbog sve većih šteta koje uzrokuju lisice, kune i vrane. Grad je izradio novi program zaštite divljači do 2028. godine koji je omogućio lovcima da i u naseljenim dijelovima mogu zapucati na divlje životinje.

– Na imanjima građana lisice i kune sve češće uzrokuju štete, a kako je lovcima zabranjen odstrel na mjestima koja su udaljena manje od 200 metara od naseljenog područja, odlučili smo se na izradu ovog programa za koji smo dobili i potrebnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede – kaže Hrvoje Janči, nezavisni đurđevački gradonačelnik.

Problem s vranama se pak pokušao riješiti prskanjem gnijezda, rezanjem krošnji stabala te nabavom posebnog aparata koji svojim zvukovima tjera ptice, no svi ti pokušaji nisu dali rezultata. Sad je omogućen i njihov odstrel u naseljenim dijelovima grada ako se utvrdi da tih ptica ima iznad propisane kvote.

Đurđevački gradski vijećnici većinom glasova nezavisne opcije Željka Lackovića izglasali su novi program, dok su vijećnici HDZ-a bili protiv toga.

– Kao pobornik miroljubivog odnosa prema svim životinjama, osobno sam protiv ubijanja divljači u naseljenom području i zbog toga smo glasali protiv novog programa koji to omogućava – kaže Rajko Gašparić, šef đurđevačkog HDZ-a. (db)

FOTO: DARKO IMBRIŠA