Dvojica Podravaca na mobitelima ‘opelješili’ operatere za 86.000 kn! Ideja im je bila neviđena…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dvojica kompanjona, Andrija (48) i Pejo (47), na vrlo su domišljat način nasamarili telekomunikacijske operatere Hrvatski telekom, Vipnet i Tele 2 koje su oštetili ukupno za više od 86.000 kuna.

No, njihov naizgled idealan kriminalni naum je razotkriven, dvojac su koprivnički krim-policajci otkrili i kazneno prijavili, dok su tužitelji zbog nedostupnosti obojice domaćem pravosuđu tek ovih dana, sedam godina od prijevare, protiv njih nakon završene istrage na Općinskom sudu u Koprivnici podignuli optužnicu. U optužnici je detaljno opisano kako su ‘opelješili’ troje vjerojatno najjačih i najpoznatijih hrvatskih teleoperaterskih tvrtki.

Prema optužnici, Andrija i Pejo najprije su trebali otvoriti tvrtku. To su i učinili. Od ožujka do srpnja 2013. godine su u Koprivnici i Bjelovaru skovali plan da preko fiktivne tvrtke dođu do vrijednih mobitela.

Osnovali tvrtku

Kako bi taj plan realizirali, prvookrivjeni je Andrija drugookrivljenom Peji predao novac potreban za registraciju trgovačkog društva. Tako je nastala Limarija Baković j.d.o.o. sa sjedištem u Reki nedaleko od Koprivnice. Kako su istražitelji kasnije saznali, na adresi na kojoj je registrirana tvrtka godinama nitko ne stanuje, a stvarni vlasnik nekretnine nalazi se u Njemačkoj. Zatim je Andrija, kako tvrdi optužnica, odvodio svog ‘kompića’ Peju u Koprivnicu i Zagreb gdje su zaposlenicima Hrvatskog telekoma, Vipneta i Tele2m podnijeli zahtjeve za zasnivanje pretplatničkih odnosa.

Ne sumnjajući u njihovo poštenje, telekomunikacijski su im operateri po znatno povoljnijim uvjetima ustupili vrijednije mobitele, kao i ugovore s neograničenim pozivima. Prema savjetu Andrije, drugookrivljeni je Pejo predstavicima operaterskih kuća pečatom i potpisom Limarije Baković jamčio da će ugovorene obveze ta tvrtka i ispuniti iako su dobro znali kako je ta tvrtka osnovana samo da ‘maznu’ mobitele koje će dalje preprodati. Mobitele je preuzeo drugookrivljeni Pejo koji je također znao kako tvrtka Limarija Baković nema novčanih priljeva i bez objektivnih je mogućnosti za rad.

Simultano su naši antijunaci ove pomalo nesvakidašnje, ali i vrlo dosjetljive krimi-priče 29. ožujka, 6. i 10. travnja te 10. srpnja 2013. godine preuzimali vrijedne mobitele čija je jedina namjena bila daljnja preprodaja na sivom tržištu.

Najviše oštetili Vipnet

Od Vipneta dvojica prevaranata uzela su najviše, mobitele u iznosu od 34.300 kuna. Kako je riječ o 2013. godini, a u kontekstu napretka tehnologije, danas imena mobitela koje su prevaranti ‘maznuli’ čine se smiješnima, no to su u ono vrijeme bili vrhunski i skupi mobiteli baš poput današnjih top modela. Vipnet im je na temelju izvatka iz sudskog registra i pečata Limarije Baković dopustio sklapanje pet pretplatničkih ugovora po kojima je Pejo platio i preuzeo četiri iphone ‘petice’, dva Samsung galaxyja S4 te jedan S3 i tablet Samsung tab 2. Mobitele je Pejo predao prvookrivljenom Andriji, dok račune Limarija Baković nije plaćala.

Po rangu visine vrijednosti drugi po redu oštećenik ovom prijevarom bio je Hrvatski telekom koji je ostao oštećen za gotovo 31.000 kuna. Andrija je kao direktor Limarije Baković sklopio tri povlaštene i i jednu poslovnu dvogodišnju pretplatu po povlaštenoj tarifi, a od Hrvatskog telekoma preuzeo je i tri Sony xperie Z i Z white.

Od operatera Tele 2 prema istom su obrascu preuzeli dva mobitela HTC i jedan Samsung te su sklopili tri dvogodišnje poslovne pretplatničke tarife. Teleoperateru račune za preuzetu pretplatu nisu plaćali, a oštetili su ga ukupno za nešto više od 21.000 kuna. Tužitelji u optužnici od suda traže da odluči o načinu povrata nastale imovinske štete teleoperaterima, da okrivljenike proglasi krivima i osudi ih svakog sa po godinom dana uvjetnog zatvora.

Upoznali se na kavi

Drugookrivljeni Pejo tijekom istrage istražiteljima je rekao kako je Andriju upoznao u kafići James Bond u Ivanić-Gradu gdje je on svako jutro odlazio na kavu.

– Jednom prilikom Andrija mi je rekao kako bismo mogli otvoriti firmu, da ima posla i da bismo mogli podići fine pare. Mislim da smo firmu osnovali u Križevcima i Bjelovaru. Cijela dokumentacija bila je kod Andrije, a on je podmirio i sve troškove za otvaranje firme jer ja nisam imao niti kune. Samo sam potpisivao – ispričao je otvoreno drugookrivljeni Pejo.

– Firmu smo registrirali na nekoj adresi u Reki na kojoj je živio Andrijin stric. Mobitele smo preuzimali u Križevcima i Bjelovaru. Sa mnom je išao i Andrija koji ih je odmah uzimao i rekao mi da trebaju za firmu. Od svega toga nisam vidio niti kune. Ime firmi dao je Andrija, a trebala se baviti limarijom. Andrija mi je rekao da nakon otvaranja firma ne može poslovati bez četiri do pet telefona i da se zbog toga telefoni moraju kupiti – rekao je Pejo i posebno naglasio kako nije znao da se radi o prljavom poslu jer da je znao, u to se ne bi upuštao.

– Andrija mi je rekao da će on sve snositi u firmi i plaćati, a ja kao direktor ne bih ništa trebao raditi – dodao je Pejo.

Prvookrivljeni Andrija nije ispitan tijekom istrage, a račun njihove firme u neprekidnoj je blokadi od studenog 2013. godine, dakle samo osam mjeseci od otvaranja poduzeća. Uskoro će cijeli slučaj završiti na sudu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI