DVOSTRUKI ŽIVOT Monika trijebi grah i prodaje dijamante za 12.000 eura. I tečno govori šest svjetskih jezika

- Ja na tom radnom mjestu i ljubav, e, to baš ne ide jedno s drugim – reći će ova simpatična dekla z Podravine, dok njezina majka, ponosna na kći, vraća naš razgovor na početak, na grah zelenac


Autor: podravski.hr — 02.11.2017. / 6:58 Stil

Monika majci pomaže trijebiti grah

Ulica Blaža Mađera u Novigradu Podravskom kod Koprivnice bila je pusta tog dana u podnevnim satima. U dvorištu, u hladu nadstrešnice jedne od fronti u nizu, prizor kakav i nije posve neuobičajen za ruralni dio Podravine. Vrijedne ruke Radojke i kćeri Monike trijebile su grah zelenac.
– Nisam zadovoljna, sunce ga je jako spržilo, no nešto ćemo ipak uspjeti iskoristiti. Nemamo mnogo, tek za osobne potrebe, možda deset redova – priča nam Radojka, inače djelatnica Općine trenutno na godišnjem odmoru, dok je kći Monika ušla u kuću po vodu.
– Obje ste na godišnjem? – pitamo naše domaćice, da bi odgovor našu priču odveo u sasvim drugom smjeru od očekivanog.
– Je, ja sam vam nekoliko mjeseci na godišnjem – odgovara Monika služeći vodu i dodajući kako joj je radno mjesto cijeli svijet jer već dvije godine radi na prekooceanskom kruzeru, na jednoj od talijanskih Costi.
Pola godine radi pa onda dođe kući na nekoliko mjeseci odmora i tako ponovno. Isprva je, kaže, mislila odraditi prvu šihtu pa pronaći nešto novo, no kako je vrijeme odmicalo, a ona se navikavala posao joj je ‘legao’. Od želje i prijave do prvog radnog dana morala je uložiti svojih dvije tisuće eura, no nije požalila.
– Sad više ne razmišljam o novom poslu. Isprva je bila opcija da radim kao posluga, konobar ili nešto slično. No kad su otkrili da govorim šest jezika, vrata su mi se otvorila širom – dodaje Monika nabrajajući kako je, osim materinjeg, uspješno svladala engleski, njemački, talijanski, španjolski te portugalski:
– Za kruh zarađujem prodajom nekoliko tisuća eura vrijednih satova i nakita za jedan od najpoznatijih luksuznih brendova Louis Vuitton. Kupaca ima, jer na brodu je više tisuća gostiju, a među njima zna biti mnogo uglednih i uspješnih stranaca – otkriva Monika koja navodi kako je najskuplja stvar koju je prodala dijamant vrijedan oko 12.000 eura.
Za egzistenciju ne brine jer, ističe, rad za Vuitton daje joj mogućnost da karijeru nastavi u bilo kojoj njihovoj prodavaonici diljem zemaljske kugle. Tijekom razgovora otvorilo se i pitanje ljubavi, a Monika nam je kazala:
– Ja na brodu i ljubav, e, to baš ne ide jedno s drugim – reći će ova simpatična ‘dekla z Novigrada’, dok njezina majka, ponosna na kći, vraća naš razgovor na početak, na ono zbog čega smo zapravo i svratili.
– E, grah zelenac, dakle… Znate kaj, osim za lonac, dobar je za još nešto. Fino ga skuhate, posebno se preprži paprika i luk, sve to izmiješate i stavite u flašice. To vam je salata za prste polizati – udijelila nam je recept Radojka, nakon čega smo s raznim dojmovima i odličnom kulinarskom idejom krenuli u potragu za nekom novom zanimljivom pričom. (ib)

Vrijedna djevojka govori čak šest jezika


Monika na radnom mjestu


FOTO: NIKOLA WOLF