E-uputnice trebale bi smanjiti gužve, no liječnici su skeptični

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako je ministar zdravstva Vili Beroš najavio, od 1. listopada krenulo je potpuno elektronsko izdavanje uputnica i nalaza u zdravstvenom sustavu. Berošev dopis upućen je obiteljskim liječnicima 18. rujna i u njemu je pisalo da se ispis papirnatih uputnica s tim datumom – ukida!

No, je li baš to tako? U razgovoru s nekoliko koprivničkih liječnika obiteljske medicine doznajemo da još uvijek izdaju papirnate i da im neke pojedinosti, poput uputnica za neke specijalističke laboratorijske pretrage, nisu najjasnije.

– Vjerujemo da bi od ponedjeljka (danas) sustav trebao u potpunosti ‘profunkcionirati’, no kako će se ponašati pacijenti i hoće li biti nepotrebnog šetanja od nas u primarnoj zaštiti do one bolničke i natrag – nadamo se da neće – rekla nam je jedna liječnica obiteljske medicine.

Iz koordinacije liječnika obiteljske medicine ukazuju na još jedan problem:

– Liječnici će obaviti izravno e-naručivanje ili morati tražiti od bolnice dodjelu termina pacijentima. A zahtjeve za dodjelu termina pacijentima gdje nema mogućnosti e-naručivanja, morali bi slati putem e-maila. Obiteljski liječnici ne pristaju na to jer je to dodatni administrativni posao, a takva komunikacija e-mailom za nas ne dolazi u obzir jer to nije sigurna komunikacija i ne štiti podatke pacijenata – ističu u koordinaciji.

Ideja je dobra, kažu uglavnom koprivnički liječnici, no došla je u krivo vrijeme, kad vlada epidemija i sigurnost u zdravstvenom sustavu mora biti na razini.

-Stariji ljudi, da se netko ne uvrijedi, i s papirnatim uputnicama često ne znaju kamo ići. Da ne govorim o tome da će doći pred bolnicu bez ikakvog fizičkog dokaza za neku od usluga – napominju liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.  

Također, ne radi se tu samo o e-uputnicama, nego i e-nalazima. Sustav je i dosad omogućavao da se sve to izdaje računalom, no često su specijalistički nalazi prema obiteljskim liječnicima dolazili u papirnatom obliku. Oni bi, dodajmo, trebali stizati u realnom vremenu, odmah kad se napišu, a često to nije tako i, nekad znaju stići drugi dan, upozoravaju liječnici.

Koprivnička bolnica umrežena je u Centralni informacijski sustav (CEZIH) preko kojeg ide i izdavanje e-uputnica i e-nalaza.

– E-uputnica je, naravno, samo jedna u nizu funkcionalnosti sustava, a  preduvjeti da se takva uputnica može preuzeti osigurani su na vrijeme, pa se u ova dva dana nije dogodio nikakav problem oko pružanja usluga – ističu iz ravnateljstva bolnice i potvrđuju kako trenutno neki pacijenti dolaze još s  tiskanim uputnicama jer su bile već prije izdane.

Ono što je otežavajuća okolnost za rad u bolničkom sustavu je, napominju, trenutna situacija s obzirom na Covid-19. Zbog pridržavanja epidemioloških  mjera pacijenti ne mogu samostalno na određenim šalterima obaviti administrativan dio, pa to sada umjesto njih obavljaju zdravstveni djelatnici.

– Usluge kroz e-uputnice svakoj će osiguranoj osobi smanjiti broj odlazaka u  primarnu zdravstvenu zaštitu, dok naravno u specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu pacijent mora doći, gdje će realizirati svoju e-uputnicu. Za  svako uvođenje promjene u sustav potrebno je vrijeme prilagodbe kako zdravstvenih djelatnika tako i naših korisnika, a smanjenje gužve jedino  je moguće ako se poštuje vrijeme narudžbe – kažu u koprivničkoj bolnici.

Dodajmo na kraju i da, u četvrtak, na prvi dan primjene, određene usluge u CEZIH-u nisu bile dostupne, pa su i iz tog razloga liječnici „ručno“ pisali uputnice.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI