Ekipa ludbreške udruge drugo mjesto na svijetu: Oni komuniciraju i s meteoritima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Članovi Radio kluba Ludbreg na nedavno održanom svjetskom prvenstvu radioamatera osvojili su drugo mjesto u svojoj kategoriji. Radi se o jednoj od najzahtjevnijih kategorija, a to je kategorija otoka, gdje se veze uspostavljaju s aparatima male snage do 100 wata. Između ekipa iz cijelog svijeta članovi ludbreškog kluba završili su drugi iza svjetskih prvaka, ekipe iz Dubrovnika.

– Mi smo u 24 sata uspostavili oko 1450 veza s drugim radioamaterima iz cijelog svijeta, to je bilo dovoljno za drugo mjesto – rekao je Željko Roščić iz Radio kluba Ludbreg.

Posebnost ludbreške ekipe je ta da su se javljali s otoka Sušca koji je nenaseljen te na njemu nema električne energije. Sam otok nalazi se na srednjem Jadranu blizu otoka Lastovo.

– Veza uspostavljena na otoku vrijedi pet puta više nego kopnena veza. Također, naš put na Sušac bio je prava avantura. Sa sobom smo morali nositi svu opremu, ali i agregat kako bismo proizvodili električnu energiju. Stanovali smo u svjetioniku i bili jedini ljudi na otoku. Tamo smo putovali posebnim prijevozom jer linija za Sušac ne postoji. Sve to govori u prilog našem uspjehu koji je nezapamćen u okolici – objasnio je Roščić i dodao da su kolege i on još štošta postigli za vrijeme boravka na Sušcu.

Željko Roščić iz Radio kluba Ludbreg

Osim veza koje su uspostavljali u okviru službenog natjecanja, ova skupina radioamatera uspostavila je još dvije vrste veza. Radi se o vezama preko satelita i vezama uspostavljenih preko meteorita koji padaju u zemljinu atmosferu.

Potonja veza posebno je zanimljiva, ali i zahtjevna za postići.

– Nikad ne znate kad će meteorit pasti u zemljinu atmosferu, što znači da morate čekati i biti brzi kada imate priliku jer meteoriti vrlo brzo izgore u atmosferi. Sve radi na principu da se UKW signal odbije od meteorita i pronađe svoj cilj kod nekog drugog radioamatera koji sluša i isto tako čeka signal. Veza je uspostavljena tek kad drugi radioamater primi vaš signal i šifru i vrati vam povratnu informaciju. Eto, mi smo u tome uspjeli – kazao je Željko Roščić, a ovaj uspjeh odjeknuo je među radioamaterima u cijelom svijetu.

– Ideja za ovo natjecanje rodila se prije godinu dana na Palagruži kada smo mi radioamateri tamo imali druženje. Iako sam u ekipi samo ja iz Ludbrega, ekipa je nastupala pod kapom Radio kluba Ludbreg i ovaj uspjeh uspjeh je našeg kluba – kazuje Roščić te objašnjava da se otok Sušac nalazi u zoni 82, gdje nema registriranih radioamatera i većina teritorija zone nalazi se na moru.

Detalj s natjecanja

– To je vrlo cijenjena pozicija i kada smo javili da ćemo radi sa Sušca, interes je bio velik. Otok Sušac ima i poseban statut jer je stanište rijetke vrste jastreba, koji ovdje migrira iz Madagaskara, gdje mu je stanište, pa tako ovaj dio ima više zanimljivosti – rekao je Željko Roščić.

Osim uspostavljanja veze, radioamateri na Sušcu, kako smo spomenuli, morali su se nositi s lošim vremenskim uvjetima i orkanskim vjetrom.

– U jednom trenutku vjetar je tako puhao da je pokidao užad kojom su antene vezane. Kolega se baš slučajno našao tamo i uspio rukom primiti uže i tako spasio antenu koju bi vjetar zasigurno potrgao. Što se tiče antena, želio bih posebno zahvaliti Željku Ivoreku, radioamateru iz Koprvnice, koji je nedavno kupi novu antenu i posudio nam je. Bez njegove pomoći ne bismo ovo postigli – napomenuo je Željko Roščić.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI