EKOLOŠKI INCIDENT Drama kod Đurđevca: kradljivci probili INA-inu cijev pa gorivo isteklo u okoliš

Lopovi su probili INA-inu cijev, a krađa ne bi vjerojatno odmah bila otkrivena da improvizirana premosnica nije prsnula


Autor: podravski.hr — 14.03.2018. / 17:06 Aktualno

Vatrogasci i policija na mjestu na kojem je iscurio gazolin kod Đurđevca

Na đurđevačkom kraju danas je ponovno otkrivena krađa gazolina ili plinskog kondenzata koja je za posljedicu imala i ekološki incident. Riječ je o tzv. primarnom benzinu koji nastaje kao nusprodukt prerade nafte, a izgledom i mirisom je vrlo sličan benzinu.

Iscurio gazolin kod Đurđevca

Cijev iz koje je iscurio kondenzat

Nepoznati su lopovi kod mjesta Sirova Katalena probili INA-inu cijev, a krađa ne bi vjerojatno odmah bila otkrivena da improvizirana premosnica nije prsnula i iz nje u okoliš nije počeo istjecati plinski kondenzat. U prirodu je istekla zasad nepoznata količina tog nusprodukta prerade nafte.
Kako nam javljaju naši izvjestitelji s terena, gazolin je iz premosnice istekao u kanal, a na mjesto opasnog zagađenja izašli su đurđevački vatrogasci koji su odmah postavili brane kako gazolin ne bi mogao otići dalje.
Na terenu su i đurđevački policajci koji u trenutku nastanka teksta obavljaju očevid, a očekuje se dolazak inspektora Ministarstva zaštite okoliša kako bi se točno utvrdio stupanj onečišćenja tla.
O posljednjoj krađi gazolina izvijestili smo početkom listopada prošle godine kada je, također nedaleko od Đurđevca, uhićen 53-godišnjak sa zagrebačkog područja. Više o tome možete pročitati OVDJE.
Policajci su u tom slučaju znali za ilegalnu premosnicu i lopova uhvatili na djelu. Uhićen je s plastičnom cijevi kad je kondenzat točio u plastične spremnike, a otkriven je, kako se priča, nakon prijave građana koji su pronašli iskopanu rupu u zemlji. (ke)
FOTO: DARKO IMBRIŠA