Ekskluziva Podravskog: Prvi smo zavirili u novi arheološki park u našem gradu!

U Ludbregu se uskoro otvara arheološki park „Iovia – Ludbreg“ koji će biti još jedan dokaz dugog kontinuiteta urbanog života na ludbreškom području, koji datira u rimsko doba. Isto tako, radi se o jednom od najvećih projekata koji su realizirani u Ludbregu u posljednje vrijeme. Otvaranje muzeja najavljeno je za 1. travnja, kada je i rođendan grada Ludbrega, a o arheološkom parku i cijelom projektom razgovarali smo s dr. sc. Tajana Pleše koja je vodila arheološka istraživanja te sudjelovala u osmišljavanju i realizaciji projekta.

Tekst je objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Arheološka istraživanja grada Ludbrega počela su još 1966. godine. Nakon tih prvih  nalaza, sondažna istraživanja nastavila su se na širem prostoru do 1979. godine pod vodstvom kolega iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Na inicijativu Grada, te uz potporu Ministarstva kulture, ostvareni su svi potrebni uvjeti za cjelovito istraživanje tzv. Vrta Somođi, jednog od većih slobodnih prostora u centru Ludbrega. Ta istraživanja, koja je vodio Hrvatski restauratorski zavod, trajala su od 2008. do 2011. godine. Usporedno sa zadnjom sezonom počelo se s promotivnim aktivnostima, a nedugo potom i s izradom projekta prezentiranja samog nalazišta, čija je realizacija počela 2012. godine – ispričala je o povijesti istraživanja dr.sc. Tajana Pleše.

Svi radovi bili su financirani sredstvima tadašnjeg Ministarstva kulture i Grada Ludbrega. Kad je 2017. godine prihvaćena realizacija projekta „Unapređenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine grada Ludbrega“ koji je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj uz odobrena bespovratna sredstva u iznosu od oko 14 milijuna kuna, postignut je zamah kojim je omogućeno da svi potrebni radovi za dovršetak arheološkog parka „Iovia-Ludbreg“, jednog od elemenata projekta, budu privedeni kraju. Osim pretvaranja kuće Somođi, zapravo njezina rušenja i na istom mjestu izgradnje svojevrsnog muzeja grada Ludbrega, u sklopu projekta izgradila se šetnica pokraj rijeke Bednje i Zanatski trg. Također, obnovljena je fasada na crkvi i u privatno javnom partnerstvu rekonstruiran je hotel Crnković kako bi se poboljšala kvaliteta turističkog smještaja u Ludbregu.

– S obzirom na činjenicu da je jedna od najistaknutijih vrijednosti ovog nalazišta njegov kontinuitet, tako je osmišljen i način koji posjetitelja vodi kroz stalni postav od današnjice do prapovijesti, kroz usporedna svjetska, europska i ludbreška povijesna zbivanja. Odabrana su minimalistička, oku ugodna rješenja, koja omogućavaju posjetitelju lako dobivanje informacija. Također je zaseban dio postava namijenjen najmlađim posjetiteljima. U oblikovanju vanjskog prostora vodilo se računa o čitkosti prezentiranja, koja je naglašena hortikulturnim rješenjem. Svi sadržaji će, nadamo se, boravak na nalazištu učiniti ugodnim – rekla je o postavu dr. sc. Pleše.

Tako će ovaj arheološki park koji nudi međusobno povezane sadržaje – čitko prezentirano nalazište i interpretacijski centar tj. stalni postav pronađenih pokretnih arheoloških nalaza, zasigurno biti velika vrijednost grada Ludbrega, posebno zato jer uz minimalna ulaganja nudi mogućnost daljnjeg razvoja i stvaranja novih sadržaja.

– Sa stručne je pak strane golem uspjeh što je ovo nalazište u cijelosti istraženo i prezentirano. Time se izbjegla sudbins nalazišta koja nisu imala privilegij biti sastavni dio projekta o kojem je skrbio ne samo glavni partner tj. Grad Ludbreg, već i sve Ludbrežanke i Ludbrežani čiji je interes i podrška trajna i nemjerljiva vrijednost – rekla je Tajana Pleše.

Tajana Pleše inače je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća proglašena i počasnom građankom grada Ludbrega. Diplomirala je 2001. godine arheologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na istom je fakultetu 2010. stekla titulu doktorice znanosti. Zvanje znanstvenog suradnika stekla je 2013., a ono konzervatora savjetnika arheologa 2016. godine.

Od 2002. godine bila je članica stručnih, interdisciplinarnih timova tijekom radova na brojnim kulturnim dobrima i voditeljica arheoloških istraživanja te građevinskih radova pa tako i na nalazištu “Vrt Somođi” u Ludbregu. Kako rezultati tog rada ne bi ostali poznati samo uskom krugu stručnjaka, u suradnji s djelatnicima lokalne samouprave osmislila je i nekoliko projekata kojima je cilj približiti hrvatsku kulturnu baštinu široj javnosti, među kojima je arheološki park „Iovia-Ludbreg“, a svojim višegodišnjim javnim djelovanjem zaslužna za promicanje ugleda, značaja i položaja Grada Ludbrega u zemlji i svijetu.

– Tijekom dva desetljeća rada na području kulturne baštine nastojala sam sve projekte voditi u suradnji s lokalnom samoupravom, uvijek s ciljem njenog približavanja samim baštinicima – od vođenja po nalazištu tijekom radova do javnih predavanja. Jer samo osvještavanjem višeslojne važnosti i dragocjenosti baštine njenim baštinicima možemo biti sigurno da će nužna i važna briga oko njenog očuvanja biti u sigurnim rukama. Stoga mi je ovim priznanjem ukazana velika čast na kojoj od srca zahvaljujem Gradu Ludbregu – rekla je na kraju nova počasna građanka Ludbrega.

FOTO Dražen Vađunec

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI