Ekskluziva Podravskog: U najveće hrvatsko polje solarnih ploča kod Koprivnice ulažu 40 milijuna eura!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nema, dakle više rasinjskih ribnjaka, nekad popularnog okupljališta ribiča i izletnika; novi vlasnik i njegovi partneri pripremaju projekt težak skoro 40 milijuna eura kojim će Rasinja postati jedinstvena u bližoj regiji.

Najavljuju gradnju polja solarnih ploča iz kojih će se dobivati električna energija iz elektrane kapaciteta čak 50 megavata, što je najveće polje u Hrvatskoj, ali i jedno od najvećih u Europi. Primjera radi, elektrana od 1 megavata godišnje može električnom energijom zadovoljiti potrebe čak 400 kućanstava. Jednostavnom matematičkom računicom, rasinjska bi elektrana bez problema trebala opskrbljivati čitavu koprivničku Podravinu.

Krče se rasinjski ribnjaci

Nije to prvi takav projekt koprivničkog poduzetnika Darka Kolareka, jer već ima nekoliko solarnih polja u susjednom nam Međimurju. No, nijedno od njih nije ni približno veliko poput rasinjskog. Kolarek na temelju iskustva s partnerima, varaždinskim Solvisom, predviđa da bi gradnja mogla krenuti početkom 2022. godine, jer još je dosta posla s dozvolama, očitovanjima i pripremnim radnjama.

– Naši takvi projekti u Međimurju svi su zajedno otprilike veličine ovoga koji će biti samo u Rasinji – dodaje Darko Kolarek, navodeći kako se radi o površini na kojoj će biti paneli od nekih 70-ak hektara.

Kako doznajemo od investitora, energiju će otkupljivati HEP i dalje distribuirati, a zbog opsega projekta morat će izgraditi i trafostanicu koja će biti kod Kuzminca. Svoje zadovoljstvo zbog investicije izrazio je i rasinjski načelnik Danimir Kolman koji je također potvrdio kako će se neko vrijeme morati čekati na realizaciju s obzirom na to da postoji barem 30-ak adresa na koje se šalju zahtjevi i očitovanja – i to samo za promjenu prostornog plana općine. Nakon što se i taj dio riješi, slijedi javna rasprava, a onda su na potezu investitori.

Darko Kolarek

– Svaka investicija je dobrodošla, a dodatno zadovoljstvo pruža činjenica što će se njome puniti općinski proračun na ime naknada. Također, bit ćemo prva općina u županiji koja će imati ovakvu elektranu – naglasio je Kolman.

Osim elektrana u Rasinji i Međimurju, Kolarek i njegovi partneri, tvrtka Solvis, zainteresirani su za izgradnju sunčane elektrane u Drnju, na poduzetničkoj zoni  Cege, no ovdje se radi o manjoj investiciji na nekoliko hektara.

Posebnu ozbiljnost cijeloj priči daje i uključivanje u projekt varaždinske tvrtke Solvis, u vlasništvu poznatih poduzetnika Stjepana Talana, koji je i osnivač ove tvrtke, te njegova partnera Branka Tomašića.

Tvrtka Solvis jedini je hrvatski proizvođač solarnih panela, koji je prema zadnje dostupnim podacima u 2018. godini imao prihode oko 300 milijuna kuna, a ima kapacitete godišnje proizvesti solarnih panela koji daju snagu od 130 megawata. Veliku većinu svojih proizvoda Solvis izvozi na zapadna tržišta, te je ovo prilika da se otvori i domaće tržište. Tvrtka Solvis je, uz Kolareka, suvlasnik tvrtke Sunčane elektrane Međimurja, koja nositelj cijelog projekta. (ib, md)


FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI