Ekskluzivno: Detalji istrage o nesretnom muškarcu koji je godinama bio rob u Podravini

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Slučaj ropstva otkriven u rujnu prošle godine koji je šokirao Podravinu, Prigorje, vjerujemo i cijelu Hrvatsku, nakon provedene istrage dobio je svoj novi pravni moment. Koprivnički su tužitelji na Općinskom sudu podignuli optužnicu protiv 67-godišnjeg vlasnika farme u Novigradu Podravskom. Tereti ga se da je punih devet godina u ropstvu držao svog 50-godišnjeg radnika. Slučaj je nezapamćen u modernom hrvatskom društvu, a mi donosimo detalje iz istrage dosad nepoznate široj javnosti.

Ekskluzivne pojedinosti iz istrage objavio je u ponedjeljak Podravski list u svom tiskanom izdanju…

Anonimna prijava

Sve je pokrenula anonimna prijava Centru za socijalnu skrb i udruzi HERA iz Križevaca. Iz podataka Centra za socijalnu skrb proizlazi da je taj Centar 27. veljače prošle godine nazvala nepoznata osoba i prijavila da 50-godišnjak živi kod 67-godišnjeg vlasnika farme koji se bavi poljoprivredom i da ga on izrabljuje i tjelesno zlostavlja.

Sve se odvijalo u Novigradu Podravskom

Nakon toga, djelatnici Centra njih su dvojicu ispitali i pokušali obaviti terenski nadzor, no 50-godišnjaka nisu zatekli kod kuće. U izjavi koju je dao 6. ožujka prošle godine na Centru za socijalnu skrb, 50-godišnjak je negirao sve navode anonimne prijave, odnosno da ga vlasnik farme ne tuče, ne zlostavlja i ne prisiljava na rad. Zatim je nepoznata osoba dojavila anonimno istu stvar udruzi HERA u Križevcima koja štiti zlostavljane osobe. Iz te udruge prijavu su proslijedili PU koprivničko-križevačkoj. Policijski su službenici zatim krenuli u kriminalističko istraživanje koje je na kraju rezultiralo podizanjem kaznene prijave protiv 67-godišnjeg poljoprivrednika iz Novigrada Podravskog.

Policajci su najprije pretražili prostoriju kojom se oštećeni 50-godišnjak koristi i fotodokumentirali je. Utvrđeno je kako se radi o zapuštenom i neurednom prostoru koji služi kao skladište.

Brojni svjedoci

Ispitani su brojni svjedoci iz čijih su iskaza tužitelji zaključili kako je oštećeni 50-godišnjak živio kod okrivljenika unatrag osam godina te je svakodnevno morao raditi teške tjelesne poslove oko brige za mnogobrojne bikove, koje je hranio, čistio im, utovarivao stajski gnoj na prikolicu, istovarivao ga, kosio travu oko kuće, utovarivao i istovarivao drva te ih cijepao, radio u polju i vinogradu, a to je sve činio bez ikakve novčane naknade!

Okrivljeni je vlasnik farme, kako tvrde tužitelji u optužnici, oštećeniku ograničavao slobodu kretanja i socijalne kontakte jer mu nije dopuštao da odlazi od njega, a kad bi oštećenik pobjegao od njega, vraćao ga je nazad k sebi vičući na njega i pljuskajući ga. Navode tužitelji kako ga je 67-godišnjak znao i udarati nogom, hvatati za vrat i gušiti, a jednom ga je udario i lončićem po glavi. Nesretni je muškarac, kako je već navedeno, bio smješten u nimalo lijepim uvjetima, a u prostoriji u kojoj je živio bilo je smješteno umjetno gnojivo, sredstvo za prskanje usjeva i slične stvari.

Tjelesno zlostavljanje

Da je doista bilo tjelesnog zlostavljanja istražiteljima je otkrio jedan svjedok koji je svjedočio da je okrivljeni 67-godišnjak pred njime pljusnuo svog radnika kojeg je prema tužiteljima zatočio kao roba. Dvojici mještana Novigrada Podravskog nesretnik se požalio kako ga gazda zlostavlja i pokazao im rane na glavi od toga kako ga je udario lončićem po glavi. To su imenom i prezimenom kazali tužiteljima tijekom istrage.

Nadalje, brojni svjedoci tijekom istrage potvrdili su kako je nesretni 50-godišnjak kod okrivljenog ‘robovlasnika’ hranio i čistio mnogobrojnim bikovima kojih je znalo biti i po stotinu. No, nije se radilo o suvremenom tovilištu, već o tovilištu koje je zahtijevalo puno fizičkog rada i to za čak više osoba, a ne za jednu. To je tužiteljima također iskazao jedan svjedok iz Novigrada Podravskog. Kada bi pobjegao od svog gazde zbog napornog rada, bježao je kod trojice mještanina kod kojih se osjećao sigurno. Žalio im se na teški rad, pokazivao im izrađene ruke. Uz sve to, okrivljeni muškarac nije svom 50-godišnjem radniku, o kojem se navodno brinuo, ishodio zdravstveno osiguranje. Sve to stoji navedeno u optužnici.

Mentalna retardacija i alkoholizam

Psihologijsko-psihijatrijskim vještačenjem oštećenog utvrđeno je kako je riječ o osobi “koja je nedovoljno duševno razvijena, koja funkcionira na razini lake mentalne retardacije u komorbiditetu s ovisnosti o alkoholizmu. Utvrđeno je kako je riječ o pasivno ovisnoj osobi s izraženim osjećajem manje vrijednosti, niskog samopoštovanja te visoke socijalne povodljivosti i naivnosti.”

– Zbog mentalne retardacije oštećenik nije mogao samostalno pružiti otpor okrivljeniku i trajno ga napustiti – kazao je vještak i zaključio kako zbog stupnja razvijenosti zlostavljani muškarac nema razvijeno apstraktno mišljenje, samim time niti sposobnost motiviranog i planiranog postupanja da bi lažno prijavio okrivljenika.

– On nema kapacitete za suprotstavljanje autoritetu i ima nerazvijene empatije spram sebe. Oštećenikove ovisničke crte preklapaju se dijelom s retardacijom što podrazumijeva nesposobnost donošenja odluka, čak i u uobičajenim, svakodnevnim situacijama ako nema pomoć ili savjet drugih osoba. Kod njega je naglašen strah od napuštanja i osjećaj bespomoćnosti u slučaju završetka emotivnog odnosa – rekao je između ostalog sudski vještak nakon što je tijekom istrage vještačio psihu nesretnog muškarca.

I dalje nije zbrinut

Djelatnica Centra za socijalnu skrb rekla je kako je nakon anonimne prijave s kolegicom obavila nadzor i da joj je oštećeni 50-godišnjak odbio udomljavanje koje su mu ponudili premda je vidjela da je osoba s intelektualnim poteškoćama. Rekla je da je do svoje punoljetnosti živio u domu Svitanje u Koprivnici, te nije bio korisnik nikakve socijalne pomoći. Rekla je kako sada živi u kući blizu Novigrada u koju je Centar uložio svoj novac, kako ni dalje nije zdravstveno osiguran, ali da prima naknadu od 800 kuna mjesečno.

– Bojao sam ga se. Stalno je vikao na mene, udarao me šakom i nogom, ošamario me je u autu kada je došao po mene dok sam pobjegao. U vinogradu me je udario lončićem po glavi, a dvaput me je hvatao za vrat jer sam mu pokosio male orahe. Više puta sam pobjegao od njega jer nisam više mogao raditi toliko. U Centru nisam govorio istinu da nije bilo ničega zato jer su me tako nagovorili. Radni dan mi je počeo u 6.00 ujutro kada bih počeo s hranjenjem i čišćenjem bikovima. To bih radio do 10 -11 sati, a poslije sam išao na polje i radio druge poslove sve do 18.00 stati. S njima sam jeo i koristio njihovu kupaonicu. Nikud nisam išao, nije me puštao i govorio mi je da moram biti kod njega. Imam osobnu iskaznicu, ali ne i zdravstvenu, a vozio me doktoru kada sam imao crveni vjetar. Kada sam mu se znao požaliti na bolove od rada, govorio mi je samo: “Možeš ti”.

Centar nije napravio ništa

Jedan od svjedoka tijekom istrage rekao je istražiteljima kako su ruke nesretnog 50-godišnjaka “izgledale poput džona od cipele”. Taj je svjedok rekao kako je upravo on sve prijavio Centru za socijalnu skrb, ali “da oni nisu ništa napravili po tom pitanju”. Supruga okrivljenog vlasnika farme rekla je kako njezin suprug nije plaćao nesretnika ‘zato što je bio dio obitelji’, a radio je toliko zato što je njezin suprug bolestan i sve manje može obavljati fizičke poslove. Kći okrivljenika rekla je čak kako je nakon puštanja iz istražnog zatvora oštećeni ‘rob’ došao do njezinog oca, zagrlio ga i poljubio. Branila je oca i rekla kako mu je znao davati novac, a da ga je puštao na razne proslave u selu i da su se brinuli o njemu i kupovali odjeću. Podignuta je optužnica nepravomoćna i Općinski sud još se mora potvrditi, a ako bude osuđen, 47-godišnjak može biti kažnjen od jedne do 10 godina zatvora.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Obavijest korisnicima plina

Svi korisnici koji su do 25. ožujka 2021. godine potpisali ugovor s Koprivnica opskrbom za javnu opskrbu plinom, a koji su na kućne adrese s

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI