EKSKLUZIVNO Kriminalistička policija upala u Piškornicu, otkrivamo detalje koji će uzdrmati političku scenu

Suspektan je i ugovor kojim je Koprivnički Ivanec prodao parcelu od 11 jutara Piškornici, a potpisali su ga Mladen Jozinović i tadašnji donačelnik općine Ivica Petričević


Autor: podravski.hr — 03.12.2017. / 19:32 Aktualno

Ilustracija / Policija izlazi iz zgrade Porezne uprave u Koprivnici

Kriminalistička policija u petak je ušla u sjedište javne tvrtke Piškornica u Koprivničkom Ivancu, potvrđeno nam je iz nekoliko međusobno neovisnih izvora. Nalog za češljanje poslovanja javnog poduzeća koje ima zadatak izgraditi centar za gospodarenje otpadom za četiri sjevernohrvatske županije dalo je Državno odvjetništvo nakon što je zbog suspektne isplate milijunskog bonusa, ali i blizu 300.000 kuna naknade, s čela tvrtke smijenjen Mladen Jozinović.
Istraga o tome što se sve događalo u javnom poduzeću ide u najmanje tri smjera. Prvi je inicirao Nadzorni odbor tvrtke nakon sjednice održane 24. studenoga, na kojoj je Jozinović otpušten i naložen mu je povrat bonusa u bruto iznosu. To je tijelo dokumentaciju o skandaloznoj isplati poslalo Državnom odvjetništvu, najavivši da će prijavu dopuniti nakon što interna revizija završi češljanje poslovnih knjiga Piškornice, a to bi moglo biti, kako neslužbeno doznajemo, koncem prosinca.
Drugi smjer istrage zanimljiv je jer se bavi suradnjom privatnog poduzetnika Roberta Markulina s Piškornicom. Markulin je, inače, utjecajni šef HDZ-ove županijske zajednice poduzetnika, moćni član Izvršnog odbora Hrvtaskog nogometnog saveza i drugi čovjek NK Slavena Belupa. Njegovo poduzeće Mark-Rob dobavljalo je zemlju i drugi materijal za Piškornicu, i to zahvaljujući ugovoru s poduzećem Prizma koje je Mark-Rob navodno potpisao još početkom prošle godine. Prizmu, obiteljsko poduzeće za prikupljanje otpada u vlasništvu podravskog poduzetnika Dražena Vlaha Piškornica je preuzela u srpnju prošle godine te ga ugasila. No, ugovore s Mark-Robom nije raskidala.

Robert Markulin, HDZ-ov nogometni dužnosnik, poslovno je surađivao s Piškornicom

Dražen Vlah (desno je Jozinović) svoje poduzeće Prizmu prodao je Piškornici

Ivica Petričević Rus, član županove Mreže, već je ispitan u policiji

Prema neslužbenim informacijama, koprivnička krim-policija želi rasvijetliti činjenicu da je Markulinovo poduzeće Mark-Rob dobro zarađivalo na običnoj preprodaji zemlje, pijeska i drugog materijala Piškornici. Mark-Rob, prema dostupnoj bilanci, uopće nema imovinu – ni materijalnu, ni nematerijalnu – ali na suradnji s Piškornicom, ranije i Tehnikom na gradnji novih tvornica Belupa, lani je ostvarila milijunske prihode.
Treći krak policijske istrage, pak, odnosi se na preispitivanje ugovora temeljem kojega je javna tvrtka od Općine Koprivnički Ivanec kupila parcelu na kojoj će se graditi centar za gospodarenje otpadom. Ugovor kojim je Koprivnički Ivanec prodao parcelu od 11 jutara Piškornici potpisali su 10. rujna 2014. godine Mladen Jozinović i tadašnji zamjenik načelnika općine Ivica Petričević (tada HSS, kasnije Mreža), koji je u tome poslu zamijenio već teško bolesnoga načelnika Božidara Vrabelja, koji je ubrzo nakon toga preminuo(…)
SUTRA SAMO U PODRAVSKOM LISTU – DETALJI OPSEŽNE ISTRAGE U PIŠKORNICI KOJA BI MOGLA UZDRMATI POLITIČKU I GOSPODARSKU SCENU

Naslovnica sutrašnjeg broja Podravskog lista