EKSKLUZIVNO Nadzorni odbor Piškornice odlučio: Jozinović tvrtki mora vratiti milijun i pol kuna

Što uopće znamo o centru za otpad Piškornici nakon Jozinovićeve smjene? Gotovo ništa


Autor: podravski.hr — 25.11.2017. / 10:55 Aktualno

Mladen Jozinović smijenjen je i otpušten nakon skandalozne isplate bonusa

Mladen Jozinović, bivši direktor Piškornice, morat će vratiti milijunski bonus koji si je isplatio na temelju ugovora što je potpisao sam sa sobom, i to u bruto iznosu. Odlučio je to, kako neslužbeno doznajemo, Nadzorni odbor te javne tvrtke na jučerašnjoj sjednici.
Jozinović si je, bez znanja osnivača javne tvrtke, isplatio milijun kuna neto, a tvrtka je na to platila državna davanja u iznosu od, prema procjenama, oko pola milijuna kuna. Jozinović će, dakle, na račun Piškornice morati uplatiti oko milijun i pol kuna.
Nakon što se doznalo za skandalozan bonus, Jozinović je promptno smijenjen, a novim direktorom Piškornice imenovan je Mladen Ružman.
On tvrtku preuzima osam godina nakon što je osnovana s ciljem da izgradi regionalni centar za gospodarenje otpadom za sjever Hrvatske, a o tome se projektu danas ne zna gotovo ništa. Ne zna se odakle će sve smeće dolaziti na obradu, ne zna se koliki će biti stvarni kapacitet obrade, ne zna se kakva će tehnologija biti primijenjena, ne zna se koliko će građani plaćati zbrinjavanje otpada nakon što centar proradi, ne zna se kad će centar proraditi i, na kraju, ne zna se koliko će njegova gradnja uopće stajati.
Odakle će smeće dolaziti? Prvobitno je zamišljeno da se obrađuje otpad iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, ali ove je godine Vlada, u Odluci o implementaciji Plana gospodarenja otpadom (PGO) od 2017. – 2022. godine, dodala još i Bjelovarsko-bilogorsku te Virovitičko-podravsku županiju. No, to nije konačno rješenje.
– Konačno rješenje sustava gospodarenja otpadom, uključujući i to hoće li centrom biti obuhvaćeno četiri ili šest županija, bit će razmotreno u Studiji izvedivosti, koja je u izradi – odgovorili su u četvrtak na naš upit iz Ministarstva zaštite okoliša.

 

Odlagalište Piškornica u listopadu ove godine

Koliki će biti stvarni kapacitet obrade? U prvoj Studiji izvedivosti, koju je 2012. izradio Brodarski institut, planiran je kapacitet od 180.000 tona otpada iz četiri županije. Ta je studija odbačena i u svibnju 2015. godine naručena je nova, od tvrtke Circular Economy Consultants i ona je trebala biti gotova u ožujku ove godine.
No, kako su nam u četvrtak odogovorili iz Piškornice, zbog novih propisa koje je Vlada donijela u siječnju i svibnju ove godine, s kojima se Studija mora uskladiti, ona nije dovršena u roku.
– Sklopljeni su dodaci osnovnog ugovora kojima je produžen rok izrade do 5. siječnja 2018. godine. Radna verzija postoji, no ona je trenutačno u fazi provjere konzultanata Europske unije – kazao je novi direktor javnog poduzeća Mladen Ružman.
Državna revizija u listopadu 2014. godine upozorila je kako je na području četiri županije u 2012. godini skupljeno oko 101.000 otpada i da će se količine u budućnosti smanjivati.
– Državni ured za reviziju predlaže preispitati iskorištenost kapaciteta predloženih postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada, s obzirom na to da je količina otpada koja se odlaže na odlagališta s područja četiri županije sjeverozapadne Hrvatske značajno manja od predviđenog kapaciteta postrojenja – napisali su tada revizori.
Kakva će tehnologija biti primijenjena? Osim toga da bi se trebalo raditi o mehaničko-biološkoj obradi otpada i osim Vladina naputka da „postrojenje mora biti projektirano na način da se koriste najsuvremenije tehnologije“ ne zna se ništa, čak ni to koja su dva konzorcija prošla na prvom krugu natječaja koji je ove godine proveden za izvođače budućeg centra.

 

Požar na Piškornici u rujnu prošle godine

– Vezano na natječaj za izvođenje radova za izgradnju RCGO Piškornica, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, člancima 32. i 36., nismo u mogućnosti dostaviti vam tražene podatke s obzirom na to da naručitelj nije ovlašten otkrivati podatke o natjecateljima u postupku sve do donošenja odluke o odabiru – poručuju iz Piškornice d.o.o.
Koliko će građani plaćati zbrinjavanje otpada nakon što centar proradi? Ne zna se jer nije dovršena Studija izvedivosti. Na riječkom području, nakon što je proradio tamošnji centar za gospodarenje otpadom Marinšćina, računi su poskupjeli za 108 posto.
Kada će centar proraditi? Trebao je 2012., pa 2105., pa 2017. godine, a zadnja najava bivšeg direktora Jozinovića „u optimističnoj varijanti“ spominjala je 2020. godinu.
– Evaluacija projekta, nakon što u narednim mjesecima bude predana finalna projektna prijava, očekuje se u 2018. godini – bilo je jedino što smo ovaj tjedan mogli doznati od Ministarstva zaštite okoliša.
Koliko će gradnja centra uopće stajati? Prije nekoliko godina spominjao se iznos od 80 milijuna eura, koji je bi trebao uključivati i sanaciju gradskih i općinskih odlagališta koja će se zatvoriti, kao i gradnju pretovarnih stanica za otpad. Sam centar procijenjen je na oko 55 milijuna kuna, dok je zagorski župan Željko Kolar nedavno u emisiji Otvoreno kazao da se sada „projekt sveo na 50 milijuna eura“. No, otvoreno je pitanje kako uopće procijeniti investiciju za koju još nije dovršena studija izvedivosti.

 

Župan Darko Koren i bivši direktor Piškornice Mladen Jozinović

– Instinktivno trenutno razmišljam da je projekt u velikoj opasnosti i da se može dogoditi da propadne, poput mnogih velikih projekata s područja energetike i gospodarenja otpadom koji u Hrvatskoj ipak nisu zaživjeli – izjavio je u srijedu župan Darko Koren u eteru lokalnog radija.
U proteklih osam godina država i četiri županije u pripreme za gradnju Piškornice uložili su oko 60 milijuna kuna. Bez obzira na to što javnosti nisu poznati ni osnovni gabariti budućeg centra za gospodarenje otpadom Piškornica, on nosi oznaku strateškog državnog projekta. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF I HRVOJE ŠLABEK