EKSKLUZIVNO Prekršajni sudac: Evo zašto sam djedicu od 82 godine ipak morao strpati iza rešetaka

Zbog toga je u policijsku evidenciju uveden kao ponavljač najtežih prekršaja


Autor: podravski.hr — 05.01.2018. / 12:52 Aktualno

Dosadašnji rekorder Mićo Mandić (72) zvani Stop čak 3111 dana proveo je u pritvoru (ovdje ga policajci privode na Prekršajni sud u Koprivnici)

Da zakon vrijedi jednako za stare i mlade, pokazao je jučerašnji slučaj kada je 82-godišnji muškarac iz Ivanca Križevačkog bez milosti i suosjećanja poslan u zatvor. U srijedu poslijepodne policajci su ga zatekli kako se svojim starim mopedom vozika tim mjestašcem na obronku Kalnika. Kao i više puta do tada, krimen mu je bio isti: nije imao položen vozački ispit. Zbog toga je u policijsku evidenciju uveden kao ponavljač najtežih prekršaja, a na tri dana u zatvoru ga je osudio stari znanac, sudac Darko Laklija.
– Da je riječ o ‘opakijem liku’, dobio bi 15 ili možda čak cijelih 60 dana zatvora koliko je po zakonu propisano. No, ajde, rekao sam mu stariji ste čovjek i morao sam mu pokazati da prekršaj koji je napravio nije šala – rekao je križevački prekršajni sudac Darko Laklija.
– Bio je kod mene prije tri godine i tada sam mu dao uvjetnu kaznu koju sada nisam mogao opozvati jer ju je odslužio. Rekao sam mu da su novčane kazne velike i da će sljedeći puta završiti u zatvoru, no on se i dalje vozio. Zakon je za sve isti, vozili vi motor ili maybach. Mora se imati vozačku dozvolu, no on je nema – objasnio nam je sudac Darko Laklija.
– Nisam se mogao praviti da ništa nije bilo. To nije šala, to je najteži prekršaj. Ne kažem da ne zna on voziti iako vozi cijeli život. Znam da je to motor, da nije šleper, no i motor je vozilo i to što je vozio bez položenog ispita ne znači da nije nešto dramatično. Položiti ispit vjerojatno neće, star je i polupismen čovjek. Neka motor da djeci, unuku. Taksi je mnogo jeftiniji nego da se završi na policiji ili prekršajnom sudu. Za taj motor da ga proda ne bi dobio ni 5000 kuna kolika je propisana minimalna novčana kazna – rekao je sudac Laklija.
– Možda izgleda smiješno da kažnjavamo stare ljude, no u zakonu ne piše da se on odnosi na nas mlade. Svi su pred zakonom jednaki – čvrst je u svojoj odluci bio sudac Darko Laklija.
Vremešni vozač iz Ivanca Križevačkog vjerojatno je trenutno najstariji ‘stanar’ bjelovarskog zatvora. Do sada je rekorder po godinama i broju dana u zatvoru bio 72-godišnji Mićo Mandić Stop iz Malog Poganca pored Sokolovca kojem smo do sada nabrojali 3111 dana iza rešetaka zbog prometnih prekršaja. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA