EKSKLUZIVNO ZA NAŠ PORTAL Šef županijskih ljekarni u Koprivnici prvi put o svojoj presudi za mito

Dr. vet. Dragutin Korošec (75) napušta dužnost ravnatelja ljekarni u Koprivnici


Autor: podravski.hr — 27.01.2018. / 11:46 Aktualno

Dragutin Korošec sa županom Darkom Korenom

Dragutin Korošec (75) odlazi u mirovinu nakon tri mandata, 12 godina godina na čelu Ljekarni Koprivnica, javne ustanove u vlasništvu Županije. Prije šest godina pravomoćno je osuđen zbog primanja mita od jedne veledrogerije. Pristao je otvoreno govoriti o svim kontroverzama povezanima sa svojom karijerom.
Saborski zastupnik Mladen Mađer ovih dana javno je ustvrdio kako ćete u Ljekarnama ostati raditi na mjestu savjetnika. Je li to točno?
– Ne. Nijedan trenutak nisam o tome razmišljao. Osim toga, u našoj sistematizaciji niti nema pozicije savjetnika. Odradio sam tri mandata, a imam i godina. Nije da ih osjećam, ali idem u mirovinu. Kći mi živi i radi u Dubrovniku, prije mjesec dana treći sam put postao djed i želim se posvetiti unucima.
Otkud to onda Mađeru?
– Ne znam. Njegova sestra kao farmaceutski tehničar radi u Ljekatrnama i ja sam je zaposlio kao ravnatelj, a nekad sam i Mladena zaposlio u veterinarskoj stanici. Mislim da se radi o političkim igrama u koje se ja ne bih želio miješati.
Vi ste u rujnu 2011. godine osuđeni na uvjetnu kaznu zato što ste od jedne veledrogerije primili mito. O čemu se tu radilo?
– Osuđen sam zbog lijekova vrijednih 6900 kuna i puta na Maltu, na koji uopće nisam otišao. Koliko znam, istražitelji su prisluškivali šefa veledrogerije i šeficu ljekarne u koprivničkoj bolnici, koja je kasnije odležala godinu dana u zatvoru, i ja sam tu kolateralna žrtva. Čuli su kako šefu veledrogerije kažem da bi nam trebao dati više, a radilo se o rabatu na godišnji ugovor. Prvi ugovor nisam htio potpisati. U drugome, koji sam potpisao, rabat je bio za 12,5 posto veći. Da sam primio mito, ispalo bi da sam ga primio na štetu veledrogerije koja mi ga je dala.
A o kakvim se to lijekovima radilo?
– Na Maltu, na koju su vodili 350 farmaceuta iz Hrvatske, nisam otišao jer sam u to doba imao karcinom prostate i išao sam na operaciju. Nakon toga sam bio na 38 zračenja. Kao i svaki čovjek u takvoj situaciji, pokušao sam si pomoći i na internetu sam tražio kakvi preparati u svijetu postoje. Saznao sam za dva preparata: biobran i beta-glukan. Biobran sam kupio u specijaliziranom dućanu u Zagrebu, a beta-glukan naša ljekarna nije držala, pa smo ga naručili od veledrogerija. Veledrogerije su znale kakvu bolest imam i na poklon sam od njih nekoliko puta primio beta-glukan i još neke lijekove za imunitet. Nisam uopće mislio da bi se to moglo prikazati kao mito.
Jeste li zbog primanja tih preparata pogodovali veledrogeriji koja ih vam je dala?
– Na ispitivanju su me pitali jesam li primio lijekove i kolika je vrijednost. Rekao sam da jesam, nekoliko puta u vrijednosti od 500 kuna, ne misleći da sam učinio nešto loše. Tada su mi rekli da sam mogao primiti poklon u maksimalnoj vrijednosti do 80 kuna bez PDV-a, i to dva-tri puta na godinu. To dotad nisam znao. Našao sam se u situaciji kakvoj jesam i ja ni danas to ne poričem. Ali nisam pogodovao veledrogeriji, a da bih to dokazao, angažirao sam vještaka iz Bjelovara, koji je analizirao poslovanje Ljekarna, sve ugovore u četiri godine, i zaključio sljedeće, citiram: – Prema ostvarenim prometima nabave robe u analiziranom razdoblju ne proizlazi pogodovanje ijednom dobavljaču. Međutim, sud je rekao da je sve iznad 80 kuna mito i kad sam im donio vještačenje, samo su ga bacili na stranu i rekli da ih ne zanima. A meni je to bio jedini način da dokažem kako nikome nisam pogodovao i da nisam primio mito.
Ipak, pravomoćno ste osuđeni upravo zbog primanja mita. Niste li zbog toga trebali podnijeti ostavku? Ne bi li to bio moralan čin?
– Konzultirao sam se s timom pravnika Udruge poslodavaca u zdravstvu, a obratio sam se i časopisu Radno pravu i još nekim pravnicima. Svi su mi rekli da moje mjesto ravnatelja nije sporno.
U statut Ljekarni Koprivnica tek je 2016. godine uvrštena odredba da ih ne mogu voditi pravomoćno osuđivane osobe iako je Ministarstvo zdravstva još 2009. godine dalo preporuku zdravstvenim ustanovama da takvu odredbu uvrste u statute…
– Ne sjećam se takve preporuke. No, mogu vam reći da sam prošle godine, kad sam kao član Mreže nezavisnih lista bio na izbornoj listi, izvadio potvrdu o nekažnjavanju. Ja sam i dragovoljac Domovinskog rata, bio sam predsjednik Društva veterinara Hrvatske, imam orden rada sa zlatnim vijencem iz bivše države, što ima samo nekoliko Koprivničanaca. U dva mandata bio sam predsjednik Izvršnog vijeća bivše općine. U ratu sam bio zamjenik zapovjednika logistike 117. brigade i na ratištu sam bio 253 dana.
Također se čini kako prema Statutu još od 2013. godine na čelu Ljekarna ne može biti veterinar. Osim što ste vi kao veterinar nakon toga dobili treći mandat, nedavno je iz natječaja za vašeg nasljednika diskvalificiran Bernard Vukušić zato što je veterinar. Kako to komentirate?
– Statut se nekoliko puta usklađivao s promjenama zakona, a nijedna promjena nije krenula od Ljekarna, nego od Županije. Ne sjećam se da bi Upravno vijeća Ljekarni ikad nešto mijenjalo od prijedloga koji bi došli.
U natječaju iz 2014., prema kojemu ste izabrani, uvrštena je veterina, no u to doba više je nema u Statutu. Je li se tu nešto namještalo?
– Ne. Da je bilo namještanja, onda se Statut mogao namještati prema osobi koju se htjelo postaviti.
Vukušić je ipak diskvalificiran zato što je veterinar?
– Žao mi je što uopće nije došao do mene na razgovor, nisam znao da će se kandidirati. Čast kolegi Vukušiću, no mislim da se njegovo iskustvo u ljekarničkoj branši ne može uspoređivati s iskustvom Božene Hrešć, koju je Upravno vijeće odabralo za novu ravnateljicu. Žao mi je što je sve ovako ispalo, ali do toga je došlo nehotice.
Prvi put ste se za šefa Ljekarna kandidrali sa 63 godine, drugi put sa 67, a treći put sa 71 godinom. Niste li mogli to mjesto prepustiti mlađima?
– Zakonski za to nema prepreka. Cijenim mlade ljude, 34 pripravnika prošla su kroz Ljekarne za mojih mandata. Lani sam zaposlio dvije osobe s invaliditetom, i to protiv volje kolektiva, nažalost. Ali mlad i neiskusan čovjek teško može voditi ovakav sustav. Osim što imam dvije diplome, imam veliko radno i životno iskustvo. Neka se mladi ne uvrijede, ali trebaju učiti. Ja i dan-danas učim, drukčije se ne može.
Kako gledate na svoja tri mandata?
– Ne bih se želio hvaliti, ali dva mandata bio sam predsjednik nacionalne sekcije ljekarni pri Udruzi poslodavaca Hrvatske, sve do prije dva mjeseca, a na to su me mjesto izabrali kolege, što je veliko strukovno priznanje. Ljekarne Koprivnica jedna su od najboljih takvih ustanova u Hrvatskoj. Treća smo ljekarnička ustanova, uključujući laboratorije i zavode, koja je uvela ISO normu 9001:2008, što govori o kvaliteti rada. Kad sam došao na mjesto ravnatelja, imali smo jednu ljekarnu u zakupljenom prostoru. Danas imamo pet ljekarna u vlastitim prostorima. Počelo je s osam zaposlenih, a sad ih je dvadestidvoje. Dobit iz godine u godine raste. Polovica kadra visokoobrazovano je, a prosječna plaća je oko 10.000 kuna.
Mislite li da ste u čemu pogriješili? Jeste li časno vodili javnu ustanovu?
– Mislim da jesam. To pokazuju rezultati. Na razini Hrvatske s poštovanjem se gleda na Ljekarne Koprivnica.
Razgovarao: Hrvoje Šlabek
FOTO: NIKOLA WOLF