EKSKLUZIVNO Sutra u koprivničku bolnicu iz Njemačke stiže dugo očekivani uređaj za dijagnostiku

Pregled magnetskom rezonancom prikazuje detaljne slike organa, mišića, živaca, krvnih žila i ostalih struktura tijela te daje dijagnostičke informacije o mnogim bolestima


Autor: podravski.hr — 29.11.2018. / 16:09 Aktualno

Ovakav dijagnostički uređaj stiže u Koprivnicu

Uređaj za magnetsku rezonancu sutra (petak) će stići iz Njemačke u Koprivnicu, doznali smo danas od dr. Mate Devčića, ravnatelja Opće bolnice dr. Tomislava Bardeka.
U probni rad uređaj bi trebao stupiti 18. prosinca, a od 1. siječnja bit će na usluzi svim pacijentima. Radi se o uređaju visoke klase marke Siemens. Dr. Devčić ocijenio je kako se radi o velikom iskoraku u dijagnostici u koprivničkoj bolnici.
– Unatoč nastojanjima u zadnjih najmanje pet godina da se ovaj projekt realizira, iz raznih razloga to se nije dogodilo. Sada smo u tome uspjeli. Samo lani je oko 3500 naših stanovnika moralo tu uslugu tražiti izvan naše županije, a uskoro će ona biti dostupna u našoj bolnici – izjavio je bolnički ravnatelj.
Koprivnički uređaj za magnetsku rezonancu stoji oko devet milijuna kuna, još oko milijun kuna uložit će se u uređenje prostorije u kojoj će biti smješten, a radovi su trenutačno u punome jeku.
Magnetska rezonanca je jedna od najmodernijih neinvazivnih dijagnostičkih metoda u kojoj se ne koristi rendgensko zračenje. Ta dijagnostička metoda kombinira snažno magnetsko polje s radiovalovima za izradu višedimenzionalnih slika tijela.
Pregled magnetskom rezonancom prikazuje detaljne slike organa, mišića, živaca, krvnih žila i ostalih struktura tijela te daje dijagnostičke informacije o mnogim bolestima poput različitih upalnih oboljenja, malignih bolesti, bolesti krvnih žila ili prirođenih anomalija. (hš)

Ilustracija / Opća bolnica u Koprivnici

FOTO: SIEMENS