Ekstremni prizori života

Nekakvi glupani na nekakvom sveučilištu v Škotski na knjige Starac i more nalepili su naljepnice ili tak nekaj slično, kojima upozoravaju svoje studente da se u knjigi nalaze scene ekstremnog ribolova. A to so napravili tak jer se profesori boje da bi studenti čitali ovu knjigu bez pripreme i doživeli bi šok. I da bi onda bili malo anksiozni te bi onda morali iti k psihoterapeutu govoriti o svojim strahovima, žudnjama i simbolima koje pronalaze u svojoj tihoj patnji, kojoj ne znaju uzroka, niti ga ima.

Govoriti kak je stari Hemingway svojom brutalnom prozom povredil njihove sujetne nerve, obeščastil njihovu nevinu plahost i uznemirio transcendentalan duh, koji lebdi u eteru ispunjenim ljubavlju i prihvatljivosti. Ako neste čitali knjigo, dela se o borbi jenog starca na Kubi, koji je vlovil strašno veliku ribu na otvorenom. No, nakon nadljudskih napora da svlada ribu, koja bi ga spasila od gladi, dok ju je dovlekel do obale, od nje so ostale samo kosti, jer su ajkuke poždrle meso ribe.

Dirljivo je to djelo koje govori o čovjekovoj borbi z sudbino, okrutnim svetom, samoćom, brutalnošću prirode. Moje pitanje samom sebi je kaj bi te škotski profesori koji se boje života kakof je je rekli na prizore koji se događaju v ribički bajti v gluho doba noći. Dok tam Kaki prdi v nos Klikaču koji spi na stolu, dok Mile stišče flašo z rakijom i spominja se s  z jednom točkom kojo vidi samo on, dok Mickina peče ribe i zaspi z glavom naslonjenom na kuhinjski ormar, a Roki čisti ribo ležećki na podu jer drugač nemre, a ja se to gledim i baš mi ništ neje čudno. Svi mi istovremeno izgovaramo rečenice od koje bi škotski profesori posedili i oćelavili, ak već neso jedno i drugo, a njihovi štićenici rezervirali termine pri terapeutu bar jedno pet let vnapred. Škotski profesori bi nas optužili da smo homofobno-rasističko-šovinistički gadovi s blagonaklonim pogledom prema totalitarnim sistemima, koji pri tome upražnjavaju ekstremni ribolov radi pribavljanja što veće količine ribe za konzumaciju, radi što bolje rekuperacije uzrokovane prekomjernim, čak i morbidnim unosom alkohola.

Da neko dokumentira život kakof je, profesori bi ga zabranili i cenzurirali z naljepnicom na kojoj bi pisalo: “Ekstremni prizori života – posebno opasno za ljude iz akademske zajednice“.   

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI