OVO JE STVARNO ENIGMA Kako je mali ‘komunalac’ pobijedio plinske divove na natječaju vrijednom milijune

Malo gradsko komunalno poduzeće na natječaju za opskrbu bolnice plinom pobijedilo je velike igrače poput RWE-a, HEP-a, Gradske plinare Zagreb, PPD-a


Autor: podravski.hr — 02.09.2018. / 9:21 Aktualno

Ilustracija / Daruvarsko poduzeće posao je dobilo na javnom natječaju u kolovozu

Daruvarsko komunalno poduzeće Darkom pobijedilo je na natječaju za opskrbljivanje koprivničke Opće bolnice plinom u iduće dvije godine i tako dobilo posao vrijedan gotovo četiri milijuna kuna.
Za mnoge je takav rasplet natječaja iznenađujući budući da je mali Darkom pobijedio sve jake igrače na domaćem plinskom tržištu, koji su se također natjecali za ugovor s koprivničkom bolnicom. Usto, Darkom je jedini ponudio cijenu koja je bila niža od četiri milijuna kuna za dvije godine, koliko je Opća bolnica osigurala za opskrbu plinom.
Konkretno, daruvarsko je komunalno poduzeće, koje opskrbljuje Daruvar i Grubišno Polje te nekoliko okolnih općina, ponudilo cijenu od 3,8 milijuna kuna (bez PDV-a) za dvogodišnje opskrbljivanje koprivničke bolnice. Drugi najpovoljniji bio je varaždinski Termoplin s cijenom od 4,4 milijuna kuna, a slijedili su Gradska plinara Zagreb i PPD (4,5 milijuna kuna), Međimurje-plin (4,6 milijuna kuna), RWE Plin (4,7 milijuna kuna) i HEP plin (4,9 milijuna kuna).
Kako je Darkom, koji godišnje, prema podacima dostupnim na njihovim internetskim stranicama, proda oko 12 milijuna kubika plina mogao ponuditi bolju cijenu od, recimo, PPD-a, koji plin na veliko kupuje od ruskog Gazproma i godišnje ga u Hrvatskoj proda blizu milijardu kubika? Ili, primjerice, RWE-a, koji je lani od koprivničkog Komunalca kupio 75-postotni udjel u gradskom plinskom biznisu, što znači i oko 35 milijuna kuna prodanih kubika plina u Koprivnici, a to je triput više od Darkomove godišnje prodaje.
– Darkom se bavi djelatnošću opskrbe prirodnim plinom već niz godina i prisutni smo na većini javih natječaja opskrbe prirodnim plinom u Hrvatskoj. Ponuđena cijena na javnim natječajima za opskrbu prirodnim plinom i njeno formiranje ovisi o cijeni prirodnog plina po kojoj ponuditelj kupuje plin od svog opskrbljivača, a što je poslovna tajna – poručili su iz uprave daruvarskog komunalnog poduzeća.
Na njihov odabir za opskrbljivača koprivničke bolnice plinom nitko od drugih ponuđača nije se žalio, što će reći da je natječaj u formalnom smislu potpuno „čist“. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF