EPIDEMIJA U JEKU Gripa ušla u fazu visokog intenziteta, a liječnici kažu da vrhunac tek slijedi

Dominira pandemijski virus, H1N1, za koji liječnici vele da uvijek donosi veće komplikacije nego drugi oblici virusa


Autor: podravski.hr — 05.01.2019. / 18:03 Aktualno

Oni koji su se cijepili mogu mirnije spavati od necijepljenih

Epidemija gripe u Hrvatskoj ušla je u fazu visokog intenziteta, potvrđuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Od gripe je u cijeloj zemlji, prema službenim podacima, do početka ove godine oboljelo 1125 osoba, najviše u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali prava je brojka znatno veća jer u nju nisu uračunati oboljeli od ovog tjedna, a usto se svi slučajevi ne prijavljuju.
Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, gripa je do istog vremenskog graničnika potvrđena kod 19 osoba iz naše županije. Nova brojka bit će poznata u ponedjeljak jer se uzorci na analizu šalju jednom tjedno, doznajemo od dr. Draženke Vadla, ravnateljica Zavoda.
Iako se pojavila informacija da je gripa već odnijela prvu žrtvu, ona je demantirana te su liječnici poručili da je 50-godišnji muškarac preminuo od pneumokokne sepse, a ne gripe, kako su objavili neki mediji.
U nekim bolnicama zabilježeni su teški oblici gripe, pa čak nedostaje „umjetnih pluća“, a u koprivničkoj bolnici nije bilo slučajeva hospitalizacije zbog oboljenja od gripe te se svi oboljeli liječe kod kuće.
– S našeg odjela infektologije javljaju da do sada nije bilo registriranih slučajeva gripe koja bi se tretirala u bolnici – rekla je Nikolina Puc Obleščuk, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor koprivničke Opće bolnice.
Zasad u oboljelih dominira pandemijski virus, H1N1, za koji liječnici kažu da uvijek donosi veće komplikacije nego drugi oblici virusa. Kod sedmero oboljelih od gripe u Zagrebu dosad su se od teških komplikacija pojavile upale pluća i bakterijski meningitisi, a radi se o odraslim ljudima koji nisu kronični bolesnici.
– Na početku gripa uvijek krene od djece jer se među njima najbrže širi, jer su oni svi u bliskom kontaktu na malom prostoru, u vrtićima, školama. Potom se od djece virus širi u obitelj, a iz obitelji u kolektiv, radne sustave. Tako gripa cirkulira svake godine – kazao je dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za gripu.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, lanjske je sezone gripe u našoj županiji registrirano ukupno 3539 potvrđenih slučajeva gripe, a službeno nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj.
– Teško je reći koliko stvarno osoba umre od gripe izravno ili, što je češće, neizravno kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse. Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire petstotinja osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen – kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Iako je ušla u fazu punog intenziteta, epidemija gripe još nije na vrhuncu, kažu liječnici. On se očekuje za desetak dana do dva tjedna, a pretpostavlja se da će trajati sve do kraja veljače, kada bi broj oboljelih trebao početi blago opadati. Veliko smanjenje oboljelih može se očekivati tek u ožujku.
(sm, hš)
FOTO: NIKOLA WOLF