Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Epidemija mijenja pravila: Nakon korone sigurni ste samo tri mjeseca!

Jedno od gorućih pitanja o ponovnoj infekciji koronavirusom je vremenski okvir u kojem osoba koja je preboljela zarazu postaje osjetljiva na ponovnu infekciju. Stručnjaci ističu da trenutno ne postoji odgovor na to pitanje, ali da su preboljele osobe sigurne barem nekoliko mjeseci, iako je to u ovom trenutku samo pretpostavka.

– Općenito, nakon infekcije koronavirusom, rijetko dolazi do ponovne infekcije unutar razdoblja od tri mjeseca kod ljudi čiji je imunološki sustav netaknut – ističe Carreño i dodaje da postojeća cjepiva protiv koronavirusa, pogotovo nakon uzimanja booster doze, pružaju zaštitu od omikrona. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje su cijepljene i koje su preboljele COVID mogu biti više zaštićene od osoba koje su samo cijepljene.

Cjepivo i zaraza mogu pomoći u stjecanju imuniteta, ali samo do određene točke. Trenutno najbolja zaštita od zaraze bilo kojim sojem koronavirusa su cijepljenje i pridržavanje mjera socijalne zaštite, kao što je nošenje maske. Čak i osobe koje su ranije preboljele koronavirus trebale bi se cijepiti, osim osoba koje trenutno imaju aktivnu infekciju COVID-19. Cjepiva štite od ozbiljnijih oblika bolesti, čak i ako je u pitanju zaraza omikron varijantom.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI