Epidemija ospica bjesni u Srbiji i uzima nove žrtve. Otkrivamo: evo koji su naši krajevi najugroženiji

Protiv difterije, tetanusa i hripavca cijepljeno je oko 99 posto djece, najviše u državi


Autor: podravski.hr — 15.04.2018. / 16:22 Aktualno

Koprivnica prednjači po postotku cijepljene djece

“Iz godine u godinu, prvenstveno zbog javnih antivakcinalnih pokreta, Pada procijepljenost djece, što znači da, ako se taj trend nastavi, scenarij epidemije ospica iz Srbije možemo očekivati i kod nas”, upozorava ovih dana vodeći epidemiolog u koprivničkome Zavodu za javno zdravstvo dr. Darko Radiček.
Upozoravaju to i nacionalni epidemiolozi koji se čude kako to da epidemije, s obzirom na pad procijepljenosti djece, još nema u Hrvatskoj. Dr. Bernard Kaić, vodeći epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovih je dana otkrio kako u zadnjih pet godina čak osam posto djece nije cijepljeno protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. U Dubrovniku, primjerice, protiv ospica cijepljeno je manje od polovice djece koja su bila obvezna to učiniti.
Kada govori o strahu od epidemije, dr. Darko Radiček misli na epidemiju ospica u Srbiji od koje je oboljelo gotovo pet tisuća ljudi, a prije par dana preminula je i 15. žrtva te opake zarazne bolesti – beba stara tek 11 mjeseci. Tješi jedino spoznaja kako je Koprivničko-križevačka županija najbolja je u Hrvatskoj po postotku cijepljene djece. Protiv difterije, tetanusa i hripavca cijepljeno je oko 99 posto djece, najviše u državi. Kod sprječavanja dječje paralize bolja od koprivničke lani je bila samo Krapinsko-zagorska županija, i to s 98,9 posto naspram podravskih 97,9 posto cijepljenih. S borbom protiv haemophilus influenzae tip b, odnosno ‘napasnika’ koji uzrokuje čitav niz ozbiljnih bolesti, a najčešće napada djecu mlađu od pet godina, te hepatitisom B, morbilom, rubeolom i parotitisom u Koprivnici su također pri samom vrhu uspješnosti. Svi postoci su uvjerljivo iznad 95 posto.
Jug Hrvatske najlošiji je po postotku procijepljene djece. Prema lanjskim podacima, u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji tek se 80 posto djece cijepilo protiv difterije, tetanusa i hripavca, a revakcinaciju primilo je samo 60-ak posto mališana. Županije na krajnjem jugu još su gore kad je riječ o cijepljenu protiv morbila, rubeole i parotitisa: na splitskom području cijepilo se samo 70 posto, a na cijelom dubrovačkom tek 64 posto djece. (rm)
FOTO: ARHIVA