EPIDEMIJA U ŠKOLAMA Učitelji upozorili školarce da ne dijele svoje bočice s vodom i sokovima

Da se izbjegne zaraza, potrebno je izbjegavati kontakt slinom među djecom


Autor: podravski.hr — 18.02.2019. / 12:00 Aktualno

Ilustracija / Učenici na putu prema školi (fotografija nema veze s događajem iz teksta)

U nekim koprivničkim osnovnim školama pojavila se epidemija infekcijske mononukleoze. Doznajemo to od roditelja koje su učitelji upozorili neka pripaze da njihova djeca ni s kim ne dijele bočice za vodu i druga pića jer bolest se prenosi slinom. No, službenih podataka o čemu se točno radi i koliko je slučajeva oboljenja zabilježeno, zasad nema.

U Zavodu za javno zdravstvo županije doznajemo kako ove godine još nisu zaprimili niti jednu prijavu oboljenja, niti su ih upozorili iz škola, što znači da se bolest zasad javlja samo sporadično, ali su nam istaknuli da roditelje umirimo jer nije riječ ni o kakvoj teškoj ni po život opasnoj bolesti. Da se izbjegne zaraza, potrebno je izbjegavati kontakt slinom među djecom.

Mononukleoza je virusno oboljenje koje se prenosi slinom, pa se još naziva i bolest poljupca, a najčešća je među školskom djecom. Bolest uglavnom počinje povišenom temperaturom od 38 do 40 stupnjeva koja traje do deset dana te drugim općim simptomima infekcije kao što su glavobolja, grlobolja, opća slabost, bol u mišićima i zglobovima, gubitak apetita i mučnina.

Na ove opće simptome nadovezuju se karakteristični specijalni simptomi u obliku povećanja limfnih žlijezda u svim regijama, posebice u predjelu vrata, povećanje slezene i jetre, te često angina.

Infekcijska mononukleoza u velikoj većini slučajeva prolazi bez komplikacija i posljedica, kažu liječnici. Liječenje je uglavnom simptomatsko, što podrazumijeva primjenu lijekova za snižavanje temperature, laganu prehranu i mirovanje. Djeca trebaju ostati kod kuće. Iznimno se u slučaju bakterijske upale grla primjenjuju antibiotici. (mi)

FOTO: ARHIVA