Epidemiolozi na mukama: Kako organizirati Veliku Gospu?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jedna od mjera bi mogla biti da svi nose maske, ali svi od tih hodočasnika, bez iznimke. Na to bi trebalo striktno paziti, primjerice da su pokrivena i usta i nos, a ne da im nos viri vani.

Epidemiološka situacija s korona virusom dosad je postavila brojne izazove pred našim epidemiolozima, Stožerom, Vladom i ostalim institucijama, ali uskoro stiže događaj koji bi se mogao pokazati kao najzahtjevniji. Riječ je o proslavi Velike Gospe 15. kolovoza, točnije s 14. na 15. kolovoz kada u Sinj dolazi i do 100.000 vjernika.

– To je s epidemiološkog stajališta veliki rizik te ćemo o tome sigurno raspravljati i ta tema će biti na stolu. Jako velik broj ljudi ide pješice prema Sinju i to predstavlja veliki fizički napor, a i ne znam koliko će njih držati maske na licu i distancu. Idu u kolonama, blizu jedni drugih. O tome moramo razgovarati na Savjetu i dati neke preporuke premijeru i Stožeru civilne zaštite – rekao je Ozren Polašek, član Vladinog znanstvenog savjeta.

Kako je naveo, bilo bi najbolje da se taj skup, kao i hodnja te procesija gradom ne održe. No, svjestan je da je vjernicima i Crkvi taj blagdan jako važan i da bi trebalo pronaći ravnotežu između želje ljudi, ali i činjenice da se ne smije dozvoliti da taj vjernički skup postane novo žarište.

– Procesija gradom je posebno problem jer tu praktički nema distance, a u njoj sudjeluje velik broj ljudi. To će nam u sljedećim tjednima biti jedan od većih izazova, kako sve to provesti i u kojem opsegu dozvoliti – istaknuo je. (tekst 24sata)

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI