Epilog tragične pogibije našeg Stjepana: Obitelj neće dobiti odštetu

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru odbacilo je kaznenu prijavu protiv Danijela S., vozača koji je prema policijskoj kaznenoj prijavi skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je 10. travnja 2019. godine u Kuštanima pored Svetog Ivana Žabna na motociklu poginuo 20-godišnji Stjepan Sever iz Cirkvene.

Opasno mjesto

Pogibija tog mladića bila je nezapamćena tragedija za taj kraj. Te kobne srijede 10. travnja, oko 7.40 sati ujutro, Stjepan se svojim motociklom zaletio u kamion koji je prelazio cestu iz jednog proizvodnog pogona u drugi. Mještani su kazali da je to na tom mjestu uobičajen prizor te da već dugo upozoravaju da bi se ovakvo što moglo dogoditi. Od siline udarca preminuo je na mjestu nesreće. Dogodilo se to niti dan nakon što je Stjepanova majka Mirela rodila njegovu seku. Tako je sreća zbog prinove u obitelji odjednom zamijenjena tugom nevjerojatnog gubitka. Stjepan je motocikl na kojem je poginuo kupio nedavno prije tragedije, a kako smo izvještavali nakon udesa, još nije imao ni položen vozački ispit.

Bjelovarski su tužitelji odbacili prijavu protiv vozača kamiona Danijela S.. Kaznenom prijavom policije teretio se da je kao vozač teretnjaka prelazio preko kolnika s priključenom prikolicom bez da je prethodno propustio motocikl kojim je upravljao Stjepan Sever krećući se tim kolnikom uslijed čega je došlo do prometne nesreće i njegova smrtnog stradavanja.

Vozio prebrzo

– Nakon provedenih izvida utvrđeno je da nisu ostvarena bitna obilježja inkriminiranog kaznenog djela jer prema rezultatima vještačenja, u trenutku kada je osumnjičenik započeo radnju prelaska preko kolnika, motocikl mu najvjerojatnije nije bio vidljiv te osumnjičenik nije imao tehničke mogućnosti izbjeći prometnu nesreću. Nadalje, oštećenik je motociklom upravljao brzinom od 115,8 km/h na mjestu gdje je brzina kretanja prometnim znakom ograničena na 70 km/h te je prometnu nesreću mogao izbjeći da je poduzeo kočenje – odgovorila je Valentina Sertić Hrebak zamjenica općinskog državnog odvjetnika i glasnogovornica državnoodvjetničkog ureda obrazlažući odbačaj kaznene prijave protiv osumnjičenog vozača teretnjaka.

Nastavili kazneni progon

Nakon odbačaja prijave protiv vozača kamiona, obitelj poginulog mladića, kako to zakon dopušta, privatno je nastavila kazneni progon protiv vozača teretnjaka kojeg su policajci kazneno teretili za nesreću. No, ni u tom postupku, na njihovu žalost, neće dobiti nikakvu zadovoljštinu.

Županijski sud u Bjelovaru sredinom listopada ove godine obustavio je kazneni postupak protiv osumnjičenog vozača kamiona zato što je on preminuo. Kako se navodi u rješenju Županijskog suda, vozač kamiona Danijel S. iz Brezovljana, kojeg je sudac istrage Ivan Garić u tom kaznenom postupku morao ispitati, 25. rujna ove godine preminuo je u mjestu Bala u Turskoj što je upisano u Maticu umrlih matičnog ureda Sveti Ivan Žabno. To je jedini razlog obustave kaznenog postupka. 

Prerana i nesretna smrt Stjepana Severa zavila je u crno obitelj, prijatelje i cijeli tamošnji kraj, a njegov posljednji ispraćaj prije više od dvije godine bio je posebno upečatljiv i emotivan, osobito za članove obitelji koji su ga toliko voljeli i brojne prijatelje. Mjesno je groblje bilo premalo za sve one koji su se htjeli oprostiti od njega, a tuga za njim u mjestu i srcima najmilijih osjeća se i danas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI