Etički korektno? Znanstvenici napravili prvi embrio ‘križanac’ majmuna i čovjeka

Znanstvenici s Instituta Salk u kaliforniji proizveli su prvu stanicu koja je dijelom ljudska stanica, a djelom stanica majmuna.

U želji da bolje razumiju kako se stanice razvijaju, rastu i međusobno komuniciraju znanstvenici su uzgojili ljudsku stanicu u majmunskom embriju. naravno, ovo je u znanstvenom svijetu podiglo puno prašine, posebice s etičkog aspekta.

Britanski znanstvenici upozoravaju i pozivaju na raspravu oko etičkih i regulatornih promjena jer smatraju da se ovim postupkom otvorila Pandorina kutija prema organizmima koji dolaze od dvije ili više različitih individua.

Naime, znanstvenici s Instituta Salk u Kaliforniji proizveli su organizam ‘križanac’ između čovjeka i majmuna tako što su koristili ljudske matične stanice (to su stanice koje imaju mogućnost izrasti u bilo koju vrstu stanica) te su ih stavili u embrio majmuna u petrijevoj zdjelici u laboratoriju.

Voditelj ovog istraživanja, profesor  Juan Carlos Izpisua Belmonte, rekao je kako bi ovo moglo otvoriti put novim načinima transplantacije organa te nam otkriti nove spoznaje o ranom razvoju čovjeka, napretku bolesti i starenju, prenosi Mirror.

“Ovo bi moglo biti vrlo korisno za unapređenje biomedicinskih istraživanja, ne samo u ranim fazama života već i u onim kasnijim”, rekao je Belmonte.

Profesor Belmonte je sa svojim timom 2017. stvorio i prvi hibrid između čovjeka i svinje tako što su ugradili ljudske stanice u tkivo svinje u njenom ranom razvoju, ali se ispostavilo da te različite stanice imaju slabu molekularnu komunikaciju. Tada su odlučili pokušati sa stanicama čovjeka i majmuna i drugačijim pristupom.

Stanice čovjeka i majmuna proučavane su u laboratoriju 19 dana prije nego su uništene.

Zaključili su kako se u tkivu majmuna ‘stanice bolje integriraju i prežive nego što je to bilo u slučaju tkiva svinje’. Dodali su kako su se držali svih etičkih principa te da je ovo otkriće nevjerojatno važno jer se određena istraživanja ne mogu provesti na ljudima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI