Europa protiv podravskih općina: Kanalizacija za vaš kraj je preskupa

Podravski list profile

Projekt Aglomeracije Koprivnica našao se pred novim zastojem. Naime, općine Sokolovac i Legrad isključene su iz ovog najvećeg komunalnog projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kako doznajemo, Europska unija, točnije regulativna tijela koja odlučuju o financiranju ovakvih projekata, došla su do zaključka da je izgradnja kanalizacijske mreže u ove dvije općine neisplativa odnosno preskupa.

– Točno je da projekt aglomeracije u Legradu neće ići, barem ne u sklopu Aglomeracije Koprivnica. Moram reći da sam zbog toga razočaran. Ironija je utoliko veća što je Legrad prva općina koja je riješila sve imovinsko-pravne dozvole i stekla uvjete za građevinsku dozvolu za gradnju kanalizacije – objasnio je Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, i dodao da je također razočaran što Legrađani nisu dobili potporu onih koji su mogli pomoći.

Legradski načelnik Ivan Sabolić

– Nitko nije stao iz nas, niti grad Koprivnica, niti bilo tko. Ovaj projekt upravo je namijenjen da se poboljša infrastruktura u ruralnim dijelovima kako bi se poboljšali uvjeti života – napomenuo je Ivan Sabolić.

Pred Legradom su sad tri opcije kako bi ipak u dogledno vrijeme dobili kanalizaciju. Prva je da sami preko drugih europskih fondova izgrade kanalizacijsku infrastrukturu, kojom bi se spojili na postojeću aglomeraciju koja ide do općine Đelekovec. No, problem je u visini previđenih troškova te bi se to trebalo raditi u etapama. Druga je opcija da Legrad radi samostalnu aglomeraciju s vlastitim pročistačem, ali ta opcija nije izgledna, jer bi taj projekt bio još skuplji za financiranje.

– Treća je opcija da taj projekt napravimo zajedno sa susjednom općinom Donja Dubrava. Već smo počeli neke razgovore, no daleko je to do realizacije – zaključio je Sabolić.

Općina Sokolovac je pak za projekt aglomeracije kandidirala samo dva naselja, i to Veliku Mučnu i Sokolovac. Razlog što je općina od 32 naselja kandidirala samo dva upravo je bila racionalizacija troškova projekta, a Velika Mučna i Sokolovac nalaze se na državnoj cesti u blizini Koprivnice.

Vlado Bakšaj, načelnik Općine Sokolovac

– Nismo htjeli biti megalomani. Potrošili smo tri godine i više nego mnogo vremena kako bismo realizirali ovaj projekt. Riješili smo svu dokumentaciju, platili naš dio u sastavljanju projektne dokumentacije. Potpisali smo i ugovor o sufinanciranju u dijelu koji je Općina morala financirati, da bi došlo do ovoga – nezadovoljan je Vlado Bakšaj, načelnik Općine Sokolovac.

– Govorili smo ljudima, našim mještanima, da je ovo super projekt, da ga u većini financira Europska unija i učinili baš sve da se on realizira, a sada će izgledati da nismo učinili dovoljno. Sve zbog nekoliko tisuća kuna troškova više po priključku negoli je to predviđeno. Namjeravali smo napraviti i pješačku stazu kada se kanalizacija završi, no sada ne znam što ćemo s tim – rekao je Vlado Bakšaj i dodao da se nada da će barem ubrzo početi projekt vodovodne mreže u Velikoj Mučnoj, Grdaku i Malom Pogancu.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti