Europa protiv podravskih općina: Kanalizacija za vaš kraj je preskupa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Projekt Aglomeracije Koprivnica našao se pred novim zastojem. Naime, općine Sokolovac i Legrad isključene su iz ovog najvećeg komunalnog projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kako doznajemo, Europska unija, točnije regulativna tijela koja odlučuju o financiranju ovakvih projekata, došla su do zaključka da je izgradnja kanalizacijske mreže u ove dvije općine neisplativa odnosno preskupa.

– Točno je da projekt aglomeracije u Legradu neće ići, barem ne u sklopu Aglomeracije Koprivnica. Moram reći da sam zbog toga razočaran. Ironija je utoliko veća što je Legrad prva općina koja je riješila sve imovinsko-pravne dozvole i stekla uvjete za građevinsku dozvolu za gradnju kanalizacije – objasnio je Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, i dodao da je također razočaran što Legrađani nisu dobili potporu onih koji su mogli pomoći.

Legradski načelnik Ivan Sabolić

– Nitko nije stao iz nas, niti grad Koprivnica, niti bilo tko. Ovaj projekt upravo je namijenjen da se poboljša infrastruktura u ruralnim dijelovima kako bi se poboljšali uvjeti života – napomenuo je Ivan Sabolić.

Pred Legradom su sad tri opcije kako bi ipak u dogledno vrijeme dobili kanalizaciju. Prva je da sami preko drugih europskih fondova izgrade kanalizacijsku infrastrukturu, kojom bi se spojili na postojeću aglomeraciju koja ide do općine Đelekovec. No, problem je u visini previđenih troškova te bi se to trebalo raditi u etapama. Druga je opcija da Legrad radi samostalnu aglomeraciju s vlastitim pročistačem, ali ta opcija nije izgledna, jer bi taj projekt bio još skuplji za financiranje.

– Treća je opcija da taj projekt napravimo zajedno sa susjednom općinom Donja Dubrava. Već smo počeli neke razgovore, no daleko je to do realizacije – zaključio je Sabolić.

Općina Sokolovac je pak za projekt aglomeracije kandidirala samo dva naselja, i to Veliku Mučnu i Sokolovac. Razlog što je općina od 32 naselja kandidirala samo dva upravo je bila racionalizacija troškova projekta, a Velika Mučna i Sokolovac nalaze se na državnoj cesti u blizini Koprivnice.

Vlado Bakšaj, načelnik Općine Sokolovac

– Nismo htjeli biti megalomani. Potrošili smo tri godine i više nego mnogo vremena kako bismo realizirali ovaj projekt. Riješili smo svu dokumentaciju, platili naš dio u sastavljanju projektne dokumentacije. Potpisali smo i ugovor o sufinanciranju u dijelu koji je Općina morala financirati, da bi došlo do ovoga – nezadovoljan je Vlado Bakšaj, načelnik Općine Sokolovac.

– Govorili smo ljudima, našim mještanima, da je ovo super projekt, da ga u većini financira Europska unija i učinili baš sve da se on realizira, a sada će izgledati da nismo učinili dovoljno. Sve zbog nekoliko tisuća kuna troškova više po priključku negoli je to predviđeno. Namjeravali smo napraviti i pješačku stazu kada se kanalizacija završi, no sada ne znam što ćemo s tim – rekao je Vlado Bakšaj i dodao da se nada da će barem ubrzo početi projekt vodovodne mreže u Velikoj Mučnoj, Grdaku i Malom Pogancu.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI