Europska agencija: AstraZeneca je sigurna, cijepljenje ide dalje…

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je kako je cjepivo AstraZenece sigurno te kako ono nije povezano s krvnim ugrušcima.

Nakon što je 13 zemalja Europske unije odlučilo obustaviti cijepljenje tim cjepivom EMA je ispitala sigurnost Oxfordske AstraZenece i zaključila da je cjepivo potpuno sigurno te ne izaziva krvne ugruške. Nakon rezultata istraživanja Njemačka, Francuska, Italija i španjolska objavile su kako će nastaviti cijepiti stanovništvo tim cjepivom, piše BBC. Kada će koja zemlja ponovo početi s cijepljen ovisi o njima, a Švicarka je rekla kako joj ‘treba još nekoliko dana da donese odluku’.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je sve zemlje da nastave s cijepljenjem te su proveli svoje istraživanje o sigurnosti AstraZenece, a rezultate bi ovih dana trebali objaviti.

Europska agencija za lijekove svoje je istraživanje provela na malom uzorku kod kojeg su se pojavili krvni ugrušci te su se fokusirala specifično na ugruške u glavi (cerebralna venska sinusna tromboza ).

“Ovo je sigurno i efektivno cjepivo. Njegove dobrobiti veće su od rizika”, rekla je Emer Cooke, izvršna direktorica Europske agencije za lijekove na konferenciji te dodala kako nisu pronašli povezanost između većeg rizika od stvaranja krvnih ugrušaka i cjepiva.

“EMA doduše ne može u potpunosti isključiti povezanost cjepiva s malim brojem neobičnih i rijetkih slučajeva u kojima je došlo do pojave krvnih ugrušaka stoga u upute o lijeku treba dodati moguće rizike”, dodala je Cooke.

“Da se mene pita ja bih se tim cjepivom cijepila, ali bih voljela znati o mogućim rizicima i što da uradim po tom pitanju. Upravo o tome danas i govorimo. treba podići svjesnost “, rekla je Cooke.

“Liječnici bi trebali biti informirani o venskoj trombozi u žena mlađih od 55 godina kako bi mogli informirati pacijente”, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozdravljajući odluku o sigurnosti cjepiva.

Trinaest zemalja odlučilo je zaustaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece kao ‘mjeru opreza’. Njemačka je istaknula nekoliko neobičnih slučajeva kao opravdanje za obustavu cijepljenja, Austrija je zaustavila samo određene serije cjepiva, a Belgija, Poljska i Češka odlučile su nastaviti s cijepljenjem.

Što kažu iz AstraZenece?

Iz AstraZenece kažu da nema dokaza da njihovo cjepivo uzrokuje krvne ugruške.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI