Europska Amazona na velikom platnu: Koprivnica u ‘srcu’ inicijative

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Uoči Dana Europske Amazone, koji se obilježava svake godine 14. srpnja, i u godini kada će UNESCO proglasiti 5-državni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, WWF Adria i Graffiti na Gradele, uz podršku komunalnog poduzeća Komunalac i Grada Koprivnice, dio krajolika preselili su na pročelje Doma mladih u Koprivnici.

Rijeke Mura, Drava i Dunav teku kroz pet zemalja i čine zeleni pojas dug 700 kilometara koji povezuje gotovo milijun hektara jedinstvenog područja prirodne i kulturne baštine koji će ove godine od strane UNESCO-a biti proglašen kao prvi svjetski rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

-Proglašenje od strane UNESCO-a značajan je korak za zaštitu prirode i kruna dvadesetogodišnjeg rada niza dionika – civilnog društva, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, lokalnih i regionalnih samouprava, upravljača vodama, fakulteta, istraživača i drugih. Muralom želimo podsjetiti građanke i građane da je Koprivnica u srcu ove inicijative te ih potaknuti na promišljanje kako mogu pridonijeti očuvanju prirode, ali i iskoristiti potencijale koje ovo zaštićeno područje nudi – rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije.

Rezervat biosfere također naglasak stavlja i na očuvanje kulturne baštine i održivi razvoj, a svoj doprinos kulturnoj komponenti dali su s oslikavanjem murala street art umjetnik Chez 186 i organizacija Graffiti na Gradele, koja je također održala street art radionicu za djecu i mlade.

-Motivi murala odražavaju prirodne vrijednosti ovog kraja i u prvi plan stavljaju karakteristične vrste rijeke Drave, rijeke Muru i Dunav s kojima je povezana te ljude koji su neizostavni dio rezervata biosfere. Oslikavanjem murala htjeli smo dati svoj doprinos ovoj važnoj priči, a kroz radionicu djecu i mlade uvesti u svijet grafita i street arta – dodao je Marko Boko iz Graffiti na Gradele.

Realizacija murala i radionice ne bi bila moguća bez podrške Grada Koprivnice i gradskog komunalnog poduzeća Komunalac koji je bio važna logistička podrška ovom projektu.

-Drago nam je da sudjelujemo u ovom hvalevrijednom projektu, te da je upravo Dom mladih mjesto kojeg će krasiti Mural rezervata biosfere. Upravo taj Mural potaknut će naše građane i podsjetit ih na sve ono što Komunalac provodi već godinama, a to je  da pravilnim gospodarenjem otpadom pridonosimo dugoročnom cilju očuvanja okoliša, da nastajanje smeća možemo spriječiti ponovnom uporabom predmeta i odvajanjem otpada. Nadamo se da će ovaj Mural još više potaknuti građane na brigu o očuvanju prirode i okoliša te na korisnu međusobnu interakciju i razvijanje mašte. – rekla je Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca d.o.o.

Dan Europske Amazone obilježit će se danas na drugim lokacijama duž rijeke Drave i to Velikim skokom (Big Jump), tj. zajedničkim skokom više stotina građanki i građana u Svetoj Mariji (Međimurska županija) te u Križnici (Virovitičko-podravska županija), kako bi se na simboličan način ukazalo na važnost očuvanja rijeka i njihovih ekosustava te micanja nepotrebnih barijera koje sprječavaju slobodan tok rijeka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI