Europska unija pomaže Hrvatskoj za područja pogođena potresom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvatska je aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a. U hitnom odgovoru, Komisija je već pomogla u slanju šatora, kreveta, madraca, grijalica i vreća za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije, koji će brzo biti poslani u pogođeno područje, izjavio je glasnogovornik Komisije na videokonferenciji za novinare Eric Mamer.

Osim toga, satelitski program EU-a Copernicus, koji pruža informacijske usluge prikupljene na temelju promatranja Zemlje satelitima, pomaže u izradi karata pogođenog područja, dodao je Mamer.

Jedna od usluga koje Copernicus pruža jesu i usluge upravljanja kriznim situacijama. Ta usluga pruža svim akterima koji su uključeni u upravljanje prirodnim katastrofama, nesrećama koje izazove čovjek i humanitarnim krizama pravodobne i precizne geoprostorne informacije dobivene satelitskim daljinskim istraživanjima i upotpunjene dostupnim ‘in situ’ podacima ili podacima iz otvorenih izvora.

Copernicus EMS ima dvije sastavnice: komponentu za kartiranje i komponentu za rano upozoravanje.

Europska unija je tu da pomogne Hrvatskoj u ovom teškim vremenima. Europska pomoć je već na putu i zahvaljujem Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Italiji na njihovoj ponudi kroz Mehanizam civilne zaštite. Naše misli su s onima koji su onima koji su pogođeni i s nacionalnim službama koje su na terenu. Spremni smo pružiti daljnju pomoć, izjavio je povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič. (prenosi Jutarnji.hr)

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI