Evo 10 “malih” trikova kako uštedjeti novac!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bitno je imati cilj štednje, piše portal novac.jutarnji.hr koji se pozabavio nekim od trikova kako najbolje doći do ekstra novca. Evo i top 10.

1. Postavite ciljeve

Možda ne štedite za nešto veliko, nego samo želite, primjerice, novi mobitel. Izračunajte koliko novca će vam trebati u trenutku kad se iduće godine pojavi novi model i krenite izdvajati mjesečnu svotu. Najbolje da kod svoje banke ugovorite poseban štedni račun i trajni nalog kojim će se dio vaših primanja automatski prebacivati svakog mjeseca.

2. Pješačite ili se vozite biciklom

Ako ne idete predaleko ili ne nosite puno stvari sa sobom, zaputite se pješice ili biciklom. Na taj način ćete uštedjeti na benzinu, a ujedno ćete se i malo rekreirati.

3. Nosite svoju platnenu vrećicu u kupnju

Sigurno negdje kod kuće imate reklamnu platnenu vrećicu koju ste dobili, a ako nemate, lako ju je nabaviti. Nosite je u džepu ili torbici kad izlazite iz kuće i nemojte više nikad kupovati plastične vrećice.

4. Plaćajte samo gotovinom

Ovaj trik možda i nije tako mali. Kartice vas odmiču na korak dalje od stvarne vrijednosti vašeg novca. Ostavite ih kod kuće, a za kupovinu podignite onoliko novca koliko ste unaprijed izračunali da vam treba.

5. Čuvajte se nepoznatih bankomata

Naknade na drugim bankomatima nisu prevelike, ali se brzo nakupe ako često podižete novac.

6. Odbacite skupe, a nepotrebne navike

Cigarete, alkohol, nešto treće? Svi imamo neku naviku koje bismo se mogli lako riješiti.

7. Ulovite popuste online

Online kupnja sve je povoljnija u odnosu na onu u fizičkim trgovinama. Sve što možete kupite na internetu.

8. Izbjegnite impulsnu kupnju

Nešto vam je zapelo za oko i želite to kupiti iako niste planirali? Vrijeme je da ustanovite period hlađenja tijekom kojeg možete razmisliti o tome treba li vam ta stvar zaista.

9. Automatizirajte financije

Podesite u dogovoru sa svojom bankom automatske uplate novca koji štedite, tekućih mjesečnih troškova i drugoga.

10. Skupljajte sitniš

Na kraju dana ispraznite iz novčanika kovanice koje su vam preostale. Skupljajte taj novac u kasici i svaka dva mjeseca ga odnesite u banku.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI