Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Od visokog krvnog tlaka pati skoro milijardu ljudi

Evo kako jogurt utječe na zdravlje srca

Visoki krvni tlak, od kojeg pati gotovo milijardu ljudi na svijetu, glavni je uzrok kardiovaskularnih bolesti. Medicinska ispitivanja pokazala su korisne efekte konzumiranja mliječnih proizvoda na zdravlje kardiovaskularnog sustava, a jogurt je jedan od proizvoda povezanih sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti. Studija je pokazala da veća potrošnja mliječnih proizvoda ima povoljan učinak na kardiovaskularne bolesti kao što je hipertenzija, dijabetes tipa 2 i inzulinska rezistencija.

Znanstvenici s Oxforda u svoje su istaživanje uključili više od 55.000 žena starosti od 30 do 55 godina, koje su imale visok krvni tlak i bile dio programa Nurses’ Health Study i 18.000 muškaraca životne dobi od 40 do 75 godina koji su bili sudionici Health Professionals Follow-Up studije praćenja zdravstvenog stanja zdravstvenih radnika. Od sudionika je zatraženo da popune upitnik u kojem će navesti svoj uobičajeni unos jogurta u prethodnoj godini. Svi su također morali naknadno prijaviti sve bolesti dijagnosticirane od strane liječnika, kao što je infarkt, moždani udar. ­­Rezultati studije pokazali su da je veći unos jogurta bio povezan sa smanjenjem rizika od infarkta za čak 30 posto ko žena i 19posto kod muškaraca. 

“Pretpostavili smo da bi dugotrajno uzimanje jogurta moglo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolestijer su neke prethodne manje studije pokazale korisne efekte fermentiranih mliječnih proizvoda. Naši rezultati pružaju brojne nove dokaze da jogurt može koristiti zdravlju srca kao samostalna namirnica ili kao sastavni dio ishrane bogate vlaknima, uz voće, povrće i integralne žitarice” objasnio je autor studije dr. Justin Buendia. 

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI