Evo kako možete doći do svoje COVID putovnice

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Hrvatskoj od 1. lipnja možete izvaditi EU digitalnu COVID potvrdu, odnosno COVID putovnicu. Vlada je prošli ponedjeljak uspostavila nacionalni sustav izdavanja potvrde koji je od utorka počeo funkcionirati. Kratak vodič o tome kako možete doći do potvrde prenosimo s news portala Jutarnji.hr.

„Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja i provedena je procedura integracije s europskim pristupnikom, čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost“, javili su iz Banskih dvora u priopćenju.

Kako izvaditi potvrdu?

Pokrenuta je i internetska stranica na kojoj građani mogu dobiti sve potrebne informacije. No, postupak izdavanja COVID potvrde zapravo je vrlo jednostavan: možete je zatražiti preko sustava e-Građani ili u podružnicama HZZO-a. Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Kako se pristupa sustavu izdavanja potvrda?

Sustavu za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda možete pristupiti preko internetske stranice https://www.eudigitalnacovidpotvrda.hr/hr putem poveznice ZATRAŽI POTVRDU na vrhu internetske stranice. Također, sustavu možete pristupiti direktno putem stranica e-Građani odabirom područja ZDRAVLJE iz kataloga usluga. U ovom području odaberite e-Uslugu EU digitalna COVID potvrda te pratite korake prijave.

Koje dokumente trebate kako biste preuzeli potvrdu s portala e-Građani?

Osim vjerodajnice razine 2 – značajne razine sigurnosti ili vjerodajnice razine 3 – visoke razine sigurnosti za pristupanje portalu e-Građani nije potrebno osigurati dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“. Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu.

Kako se podnosi zahtjev putem e-Građana?

U slučaju da potvrdu odlučite izvaditi preko sustava e-Građani, za početak morate podnijeti zahtjev tako što ćete unijeti svoj OIB i e-mail adresu na koju će biti dostavljena COVID potvrda u PDF formatu. Nakon toga kreirat će vam se zahtjev, a u sustavu e-Građani možete provjeriti koji je njegov status, odnosno je li još uvijek u obradi ili je izvršen. U slučaju da zadovoljavate kriterije za izdavanje potvrde, ona će vam ubrzo stići na e-mail adresu. Budući da nismo ispunjavali kriterije, došla nam je obavijest kako je obrada zahtjeva završena te da “nema osnove za izdavanje EU digitalne COVID potvrde”.

Može li se potvrda koristiti preko mobitela?

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka. EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

Kako će vam potvrda pomoći u slobodnom kretanju?

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza RH i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama koje bi u dogledno vrijeme mogao donijeti Nacionalni stožer. Iz Vlade napominju da će se potvrda koristiti u skladu s propisima o zaštiti podataka i isključivo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.

Izvor: Jutarnji.hr // Foto: freepik.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI