Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Korisne informacije

Evo koliko dugo bi trebali čuvati plaćene račune

Je li vam se ikad desilo da ste platili račun, a onda vam za nekoliko mjeseci ili godina stigne obavijest da niste, a u međuvremenu ste bacili račun i odrezak u kojem se vidi da ste platili? Baš iz tog razloga potrebno je čuvati račune i odreske plaćenih računa da možete dokazati da ste račun platili. Ukoliko koristite internet ili mobilno bankarstvo lako možete u izvodima plaćanja pronaći taj konkretan račun koji niste odnosno jeste platili međutim treba znati i kad ste ga platili. Zato bez obzira plaćate li internet ili mobilnim bankarstvom, na uplatnice koje ste dobili napišete datum kada ste platili te ih spremajte.

Što se tiče plaćanja mobilnim bankarstvom uplatnice imaju barkodove koje je dovoljno skenirati u aplikaciji i već je kreiran nalog za plaćanje, ali svejedno provjerite sve brojeve u nalogu i na uplatnici, čisto da nije došlo do neke pogreške jer je i to moguće.

Prilikom plaćanja internet bankarstvom, možete izraditi predložak u kojemu unaprijed upišete sve potrebne podatke tojest IBAN tvrtke kojoj plaćate, model plaćanja, poziv na broj, opis… No u tom slučaju pazite koje brojeve upisujete prilikom plaćanja, točnije, da budu isti kao na uplatnici da ne bi napravili krivu uplatu jer tada tvrtka kojoj plaćate račun neće dobro proknjižiti taj plaćeni račun i postoji vjerojatnost da će se knjižiti kao neplaćeni. A to će onda dovesti do opomene i daljnje procedure prisilne naplate. Ako pak režije plaćate na šalteru onda djelatnik sve odrađuje za vas, a vi samo provjerite jesu li brojke uredu.

Učestale greške

Uglavnom je riječ o pogrešno utipkanom broju u modelu plaćanja i pozivu na broj. Ako se to dogodilo, često firma kojoj plaćate neće proknjižiti da ste taj račun platili i ta će im stavka ostati ‘otvorena’. To znači da će vas kontaktirati tvrdeći da niste platili račun i poslati opomenu. Uvijek se može dogoditi i da ste zametnuli račun, a nekad se dogodi da uzimajući račun iz poštanskog sandučića jednostavno ga pospremite na krivo mjesto i zaboravite na njega.

Može se dogoditi i pogreška u tvrtkama kojima plaćate, pogotovo komunalnim tvrtkama koje imaju veliki broj korisnika. Netko je krivo proknjižio, krivo kliknuo ili nešto treće.

Evo i koliko dugo bi trebali čuvati koji račun.

GODINU DANATRI GODINEPET GODINAŠEST GODINADESET GODINA
isporučena električna energijakomunalna naknadaKazna za parkingPorezna obvezaobveza nastala pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela
isporučena toplinska energijapričuvaUgovori o osiguranju života
vodagrobna naknada
plindopunsko zdravstveno osiguranje
dimnjačarske uslugenajamnina
telefon i internetnaknada štete
mobitel
održavanje čistoće
isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva
radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika
Zgradonačelnik.hr

piše Zgradonačelnik.hr

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati