Fatalna Ksenija je nožem ubila muža i dobila deset godina zatvora. “Pa to je premalo!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ksenija Topolovčan 9. travnja prošle godine mučki je nožem ubila supruga Mirka u obiteljskom domu i za to je nepravomoćno osuđena na deset godina zatvora. Međutim, tužitelji su se žalili na presudu i zahtijevaju veću kaznu.

-Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je optužena hrvatska državljanka (31) proglašena krivom zbog kaznenog djela ubojstva – navode tužitelji i podsjećaju na zločin koji se dogodio u Budančevici zbog kojeg je osuđena na deset godina zatvora.

-Žalli smo se jer smatramo da je sud precijenio značenje olakotnih okolnosti te nije u pravoj mjeri vrednovao otegotne okolnosti za optuženicu, i to prvenstveno njezinu raniju osuđivanost za kazneno djelo i višekratnu osuđivanost za prekršaje zbog nasilja u obitelji. Tražimo dužu kaznu zatvora – navode.

Ksenija Topolovčan zločin je, podsjetimo, počinila u večernjim satima u Budančevici nedaleko od Đurđevca kada je nožem ubila supruga Mirka Topolovčana (39). Uz kaznu bezuvjetnog zatvora sudac je osuđenoj Kseniji odredio mjeru obaveznog liječenja od alkoholizma koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava, a može trajati najdulje tri godine. Koprivničko-križevačkoj policiji dan je zadatak uništiti nož kojim je ubijen Mirko Topolovčan.

Sa suđenja na Županijskom sudu u Varaždinu; Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Tijekom suđenja svjedočila je i sestra Ksenije Topolovčan koja je rekla kako je težak život imala njezina sestra s mužem Mirkom Topolovčanom.

– Znala sam vidjeti da ima modrice od hvatanja za nadlaktice, modrice po nogama, posljedice šamara, a imala je i razbijenu i razrezanu glavu za što je rekla da ju je Mirko pogurnuo u stakleni ormar, pa se porezala na staklu. Znam da su i moja sestra i Mirko imali problema s alkoholom i da su im zbog toga oduzeta djeca. Mislim da se Ksenija vraćala k Mirku jer je željela da joj se vrate djeca – kazala je između ostalog sestra Ksenije Topolovčan.

Ksenija se branila se da ju je Mirko Topolovčan brutalno zlostavljao tijekom zajedničkog života. Mirka je opisala kao teškog alkoholičara koji se, kako je rekla sucu, “budio s dva promila u krvi”. Opisala je Ksenija kobni dan i kazala kako je policija tog dana intervenirala u njihovu domu zbog sukoba Mirka s ocem, no Mirko nije završio na policiji jer su za njega potpisali izjavu kojom odbijaju da ga odvedu na triježnjenje. No, pakao se, kako je rekla Ksenija, nastavio poslijepodne kada se Mirko vratio kući. Ksenija je ispričala da ju je istukao tako da je pobjegla spavati u štagalj. Po nju je došao svekar i rekao da Mirko spava. Ušuljala se u kuću, no Mirka je probudila kada je utišala televizor. Tek tada je počelo pravo iživljavanje, opisala je sucu. Mirko ju je ponovno izudarao pred svojim ocem koji joj nije pomogao. Kad se pribrala, Mirko je opet pijan zaspao, a ona je četveronoške uspjela otpuzati do kuhinje. Uzela je nož, rekla je sucu, kako bi se zaštitila.

– Mirko me nastavio napadati, a nakon što me nabio u ormar, poskliznuo se i tada je nož završio u njegovu prsištu – branila se ona, dodavši kako mu je pokušala pomoći.

Na fotografiji: Ksenija Topolovčan u sudnici. Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

– Činilo mi se da je Mirku nož zapiknut samo pod kožu i da sam ga lagano izvukla, te mi se činilo da je zapiknut do dubine od 1,5 centimetra. Tako mi je izgledalo. Nož sam jednostavno izvukla i odbacila – kazala je Ksenija koja je bila alkoholizirana s 2,60 promila alkohola.

Na mjesto zločina stigla je hitna pomoć, a nesretni Mirko iskrvario je na putu do koprivničke bolnice. Ksenija ga je kuhinjskim nožem ubola u prsni koš i probola srce. Nije bilo nikakve šanse da preživi. Problem cijele strašne priče bio je alkoholizam, ovisnost od koje su patili oboje, Ksenija i Mirko. Zbog alkoholizma su se sukobljavali, osuđivani na prekršajnom sudu, a Centar za socijalnu skrb oduzeo im je djecu.

FOTO Cropix i Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI