Feletar: Opsežna studija o utvrdi Novi Zrin

Grupa autora u sastavu Dragutin Feletar, koji je ujedno i urednik, Petar Feletar, Gábor Hausner, Lajos Négyesi, József Padány te Hrvoje Petrić nedavno su predstavili iznimno vrijedno histriografsko djelo pod nazivom Utvrda Novi Zrin na Muri (360. godina od izgradnje). Radi se o djelu koje na znanstven, ali laicima prihvatljiv i nadasve zanimljiv način prikazuje čitavu povijest, vremenski kratku, ali vrlo značajnu, utvrde Novi Zrin, koja se nalazila kod Kakonje i Velikog Pažuta na Muri.

Radi se o utvrdi koju je dao izgraditi Nikola VII. Zrinski 1660. godine, i čija povijesna uloga, iako vrlo značajna, do 90-ih godina prošlog stoljeća nije bila u fokusu hrvatskih, ni mađarskih povjesničara, pa je ovo djelo tim još značajnije. Utvrda Novi Zrin nalazila se na međi između dvaju velikih carstava, onog Habsburške dinastije i Osmanskog carstva. Autori u knjizi iznose pojedinosti o samoj utvrdi, ali i povijesna kretanja u tom turbulentnom dobu.

– Novi Zrin odigrao je povijesnu ulogu novog Sigeta, žrtvovan je radi obrane Austrije od Osmanske sile, ali je istovremeno postao simbolom borbe hrvatskog i ugarskog naroda za slobodu i samosvojnost – napisao je akademik Dragutin Felatar u proslovu izdanja, a time i uveo čitatelje u aktualnost teme koju knjiga obrađuje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI