Ferdinandovčani slave Dan Općine i blagdan nebeskog zaštitnika

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Ferdinandovac proslavila je Dan Općine i blagdan nebeskog zaštitnika, svetog Ferdinanda. U povodu proslave položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje, a služena je i sveta misa. Svečana sjednica Općinskog vijeća poslužila je za osvrt Vjekoslava Maletića, načelnika Općine na ostvarene i planirane projekte.

-Izvorni proračun Općine je 4,5 milijuna kuna, a za ovu godinu planiran je na 20 milijuna kuna. Unatoč krizi, tijekom ovog mjeseca ćemo imati rebalans s kojim će proračun biti povećan na rekordnih 23 milijuna kuna, na što smo itekako ponosni. U tri godine za naše projekte osigurali smo potpore više od 60 milijuna kuna iz fondova Europske unije te državnog i županijskog proračuna – istaknuo je Vjekoslav Maletić.

Jedna od kapitalnih investicija bila je energetska obnova zgrade Općinske uprave u koju je uloženo 1,1 milijuna kuna. Nastavljena je i obnova Društvenog doma u kojem je obnovljena stolarija i uređen sanitarni čvor. Ulagalo se i u uređenje groblja u Ferdinadovcu na kojem je postavljena nova ograda i izgrađena pješačka staza u dužini 300 metara.

-Nastavljeno je i postavljanje LED svjetiljke na javnoj rasvjeti i sad je oko 90 posto te rasvjete energetski učinkovito čime se stvaraju uštede koje će se preraspodijeliti za daljnja ulaganja u infrastrukturu. Realizirali smo i projekt asfaltiranja spojne ceste od Ulice Laz do županijske ceste prema Brodiću, a novi sloj asfalta dobile su i ceste u ulicama Lujedivita Gaja i Augusta Šenoe. Uskoro će novi sloj asfalta dobiti i cesta u Ulici Vladimira Nazora – kaže Vjekoslav Maletić.

Općina je uvela i program za pomoć mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja. U sklopu tog programa mladim obiteljima su nude potpore od 30.000 kuna za kupnju kuće te 20.000 kuna za obnovu kuće. Općina je uložila i značajna sredstva u obnovu vrtića s ciljem formiranja još jedne odgojne skupine.

-Veliku pažnju posvećujemo odgoju i obrazovanju pa uz sufinanciranje rada dječjeg vrtića, imamo i potpore za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente – kaže Vjekoslav Maletić.

Općina vodi brigu i o starijim i nemoćnim osobama i to kroz program pomoći u kući. U sklopu programa su zaposlene tri gerontodomaćice koje vode brigu o 18 starijih i nemoćnih osoba.

Kapitalni projekti u ovoj i idućoj godini su izgradnja kanalizacijske mreže i pročistača otpadnih voda te sanacija odlagališta otpada Orl. Izgradnja kanalizacijske mreže bi trebala početi u ovoj godini, a uskoro se očekuje i raspisivanje natječaja za izvođača radova na sanaciji odlagališta otpada Orl.

U ovoj godini će se nastaviti obnova Društvenog doma, a u planu su i istražni radovi i izrada projektne dokumentacije za obnovu župne crkve svetog Ferdinanda.

Foto: Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI