Ferdinandovčani slave Dan Općine i blagdan nebeskog zaštitnika

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Ferdinandovac proslavila je Dan Općine i blagdan nebeskog zaštitnika, svetog Ferdinanda. U povodu proslave položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje, a služena je i sveta misa. Svečana sjednica Općinskog vijeća poslužila je za osvrt Vjekoslava Maletića, načelnika Općine na ostvarene i planirane projekte.

-Izvorni proračun Općine je 4,5 milijuna kuna, a za ovu godinu planiran je na 20 milijuna kuna. Unatoč krizi, tijekom ovog mjeseca ćemo imati rebalans s kojim će proračun biti povećan na rekordnih 23 milijuna kuna, na što smo itekako ponosni. U tri godine za naše projekte osigurali smo potpore više od 60 milijuna kuna iz fondova Europske unije te državnog i županijskog proračuna – istaknuo je Vjekoslav Maletić.

Jedna od kapitalnih investicija bila je energetska obnova zgrade Općinske uprave u koju je uloženo 1,1 milijuna kuna. Nastavljena je i obnova Društvenog doma u kojem je obnovljena stolarija i uređen sanitarni čvor. Ulagalo se i u uređenje groblja u Ferdinadovcu na kojem je postavljena nova ograda i izgrađena pješačka staza u dužini 300 metara.

-Nastavljeno je i postavljanje LED svjetiljke na javnoj rasvjeti i sad je oko 90 posto te rasvjete energetski učinkovito čime se stvaraju uštede koje će se preraspodijeliti za daljnja ulaganja u infrastrukturu. Realizirali smo i projekt asfaltiranja spojne ceste od Ulice Laz do županijske ceste prema Brodiću, a novi sloj asfalta dobile su i ceste u ulicama Lujedivita Gaja i Augusta Šenoe. Uskoro će novi sloj asfalta dobiti i cesta u Ulici Vladimira Nazora – kaže Vjekoslav Maletić.

Općina je uvela i program za pomoć mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja. U sklopu tog programa mladim obiteljima su nude potpore od 30.000 kuna za kupnju kuće te 20.000 kuna za obnovu kuće. Općina je uložila i značajna sredstva u obnovu vrtića s ciljem formiranja još jedne odgojne skupine.

-Veliku pažnju posvećujemo odgoju i obrazovanju pa uz sufinanciranje rada dječjeg vrtića, imamo i potpore za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente – kaže Vjekoslav Maletić.

Općina vodi brigu i o starijim i nemoćnim osobama i to kroz program pomoći u kući. U sklopu programa su zaposlene tri gerontodomaćice koje vode brigu o 18 starijih i nemoćnih osoba.

Kapitalni projekti u ovoj i idućoj godini su izgradnja kanalizacijske mreže i pročistača otpadnih voda te sanacija odlagališta otpada Orl. Izgradnja kanalizacijske mreže bi trebala početi u ovoj godini, a uskoro se očekuje i raspisivanje natječaja za izvođača radova na sanaciji odlagališta otpada Orl.

U ovoj godini će se nastaviti obnova Društvenog doma, a u planu su i istražni radovi i izrada projektne dokumentacije za obnovu župne crkve svetog Ferdinanda.

Foto: Đuro Grčić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Đurđevački školarci uživali u aerobiku

Gradska knjižnica Đurđevac i tijekom ovog ljeta provodi radionice za osnovnoškolce. Ljetna druženja otvorila je radionica aerobika pod vodstvom fitness-trenerice Ivane Domišljanović. Školarci su uspješno

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI