FIKTIVNI HONORARI Šef honorara na HTV-u umro pa nezakonit novac moraju vraćati studenti!

Koprivnički student preko šefa obračuna honorara na HTV-u primao je uplate za fiktivne poslove, a iznos umanjen za 5 posto provizije vraćao je HTV-ovom šefu, koji je u međuvremenu umro pa sav novac, prema sudskoj presudi, mora vratiti student


Autor: podravski.hr — 13.06.2013. / 10:09 Aktualno

KOPRIVNICA, ZAGREB – Nepravomoćna presuda koprivničkog Općinskog suda kojom je optuženom Siniši Mujkiću iz Koprivnice naloženo da HRT-u isplati 24.000 kuna sa zateznim kamatama i troškovima suđenja, što prelazi više od 40.000 kuna, epilog je višegodišnje pravne trakavice čiji početak je u 2007. godini.
Siniša Mujkić, u vrijeme kad je još bio student, preko sada pokojnog Artura Kosanovića, koji je bio zaposlenik HRT-a, primao je uplate za fiktivne poslove preko Studentskog centra, a cjelokupan iznos umanjen za pet posto provizije preko posrednika je natrag vratio Kosanoviću, koji je u to vrijeme bio voditelj obračuna za honorare. Budući da HRT nije primio sporni iznos, a Kosanović je u međuvremenu umro, HRT pokrenuo je spor protiv Mujkića.
Mujkić na sudu se branio da nema osnova da on vraća cjelokupan iznos duga budući da je utvrđeno da je on zadržao samo pet posto od cjelokupnog iznosa. Sud nije prihvatio te argumente jer, kako je navedeno u presudi, nije ključno što je Mujkić preko posrednika novac vratio Kosanoviću, a znao je da uplate koje je primio od HRT-a nisu legalne.
Siniša Mujkić, kako doznajemo, jedan je od 200-tinjak osoba iz cijele Hrvatske koje su se našla na sudu zbog istih optužba.
– Priznajem da nisam smio primati isplate za nešto što nema osnove, ali moja zarada u ovom slučaju nije prešla tisuću kuna, a ostali novac sam vratio. Ovaj slučaj s HRT-om je bilo čisto ‘pranje novaca’od pojedinaca u koje sam uvučen pod krinkom bezazlenog posuđivanja studentskog ugovora. Pristao bih vratiti iznos koji sam zadržao za sebe uz kamate, ali vraćati novac koji nisam zadržao nikako ne bih trebao – ogorčen je Siniša Mujkić.
Izvještava: MATIJA DOLENEC
Foto: CROPIX / Ilustracija