Formalno krenuo projekt obnove rasinjskog dvorca

Vlasnik rasinjskog dvorca Inkey, Koprivničko-križevačka županija, raspisala je natječaj za izradu projekta i popratne dokumentacije za projekt obnove i revitalizacije ovog 140 godina starog zdanja.

Ovaj se natječaj razlikuje od sličnih po vrlo strogim uvjetima s obzirom na to da se radi o zaštićenom kulturnom dobru pa će, između ostalog, projektanti morati dokazati da su u posljednjih pet godina uspješno odradili barem tri ovakva projekta od minimalno 2500 četvornih metara.

Inače, druga faza projekta je rekonstrukcija spojnog krila dvorca Inkey koje će povezivati manji sjeverni i veći južni dvorac kako bi se u budućnosti ponovno postigla tri međusobno povezana krila H-osnove, navode u Županiji.

Projektanti će, dodajmo, prostor i sadržaj morati prilagoditi na način da već nakon prve dvije faze izgradnje objekt može biti kategoriziran kao hotel od minimalno četiri zvjezdice. Podsjetimo, Županija je 2019. godine kupila ovo zdanje za 400.000 kuna, a lani ga prijavila u fond nacionalnog oporavka i navela kako bi njegova cjelokupna obnova i revitalizacija mogla koštati 120 milijuna kuna.

Od njega očekuju vrhunske apartmane i sobe, restoran, wellness, vinski podrum, galerije, muzej, itd., a samo nekoliko stotina metara dalje posjetitelji bi trebali moći imati piknik pod starim i zaštićenim stablima, biciklirati novim rutama, šetati poučnim stazama, učiti kako štititi prirodu i ići u lov na fazane ili divlje svinje!

Foto: Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI