Fotkajte jelenke i osvojite nagradu: Ima ih i u našoj okolini

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jelenak ili nosorog ugrožena je vrsta kukca i svaka je jedinka itekako bitna.

-Ispod tvrdog oklopa, ovih krupnih i neobičnih bića, skrivena su fina, opnasta krila, no budući da su prilično teški i veliki, nosorog je dug do 4,5, a jelenak i do osam centimetara, ovi kukci nisu virtuozi u letenju, točnije pravi su nespretnjaković koji, uz mnogo letačke buke, često nespretno ateriraju, u što sam se i sama ovih dana uvjerila – piše autorica na portalu agroklub.hr, gdje se navodi kako su susreti s ovim velikim kukcima, nažalost, iz godine u godinu sve rjeđi, pa je Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo akciju pod nazivom “Jeste li ih vidjeli?“.

Cilj je uključivanje javnosti u određivanje rasprostranjenosti kornjaša te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja.

Svi zaljubljenici u prirodu, koji, kada opaze jelenka (Lucanu cervus), alpinsku strizibuba (Rosalia alpina) i veliku četveropjegu strizibubu (Morimus asper funereus), mogu njihovu fotografiju poslati putem obrasca ili na adresu e-pošte: jelenak@mzoe.hr. – navodi Agroklub.

Treba navesti i datum, vrijeme i lokaciju viđenja te ime i prezime opažača. Po završetku ovogodišnje akcije bit će izabrane najbolje fotografije te će biti nagrađena osoba koja dojavi najviše nalaza.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI