FOTO 40-ak slikara na likovnoj koloniji u lovačkom domu u Novigradu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U organizaciji KUD-a Podravka i prijateljskog KUD-a Ivan vitez Trnski u lovačkom domu u Novigradu Podravskom na likovnoj koloniji okupilo se 40-ak ljubitelja umjetnosti. Prvenstveno su to bili članovi Likovne sekcije “Podravka 72” KUD-a Podravka i Likovne sekcije “Likresa” KUD-a Ivan vitez Trnski, no bilo je i drugih gostiju od kojih su neki “potegnuli” čak i iz Međimurja.

Kako je to rekla predsjednica KUD-a Podravka Vesna Martinjak, likovne teme susreta bile su pejzaži i mrtva priroda Podravine slikane tehnikama akrila, ulja na platnu ili akvarela. Platna su bila osigurana za sve umjetnike, dok je samo trebalo mašti prepustiti na volju i bijelu prazninu popuniti živopisnim bojama.

– U Podravini smo naučili slikati kontroliranim potezima, a u uvjetima pandemije svima nam je potrebno više slobode – i u životu, i u umjetnosti. To smo danas željeli ispraviti. Umjetnost svakako može napredovati, a mi umjetnici na to moramo utjecati – rekla je Martinjak.

Sličnog stava bila je i Vesna Križić, predsjednica Likovne sekcije “Likresa”, koja je naglasila kako je suradnja između ovih dviju udruga vrlo brzo “kliknula”.

– Puno nam znači napraviti likovnu koloniju zbog druženja, ljudi su inače i psihički i fizički odvojeni, a danas su bili zajedno. Dijelili smo iskustva, razgovarali, to svima jako puno znači. Svi bi se trebali družiti i biti sretni. Kad smo se ujutro probudili, znali smo da ćemo sreću prenijeti na platno – naglasila je Križić.

O sreći na platnu, ali i slobodi izražavanja, govorio je današnji posebni gost. Naime, malu školu slikanja tijekom trajanja kolonije održao je poznati hrvatski akademski slikar Vladimir Vrljić Ankin.

– Želio sam da polaznici vide nešto drugačije, odnosno djelo jednog gestikularnog ekspresivnog slikara. Stavio sam naglasak na miješanje boja, no naravno, bilo je važno i druženje, reakcije su zato bile super. Da bi slika bila uspješna, potrebna je dobra raspoloženost, želja, volja i poticaj; sve ono što smo danas imali – objasnio je.

Vrljić Ankin dao je komentar i na druge likovne radove nastale na koloniji. 👇

– Svi radovi puni su boje i ljubavi, divni su. Pristup rada na kolonijama je drugačiji; radi se nešto iz iskustva, dok se u ateljeu radi od nule. Slike tada nastaju nekoliko tjedana, a prilikom druženja u jednom dahu – spomenuo je.

Posebno je zanimljivo kako se Vrljić Ankin do sada nije susreo s Podravinom.

– Nisam se nikada susreo s podravskim motivima, ne radim ih, nisam niti bio u Podravini. No, snašli smo se, polaznici su mi odmah šapnuli ideje za rad – zaključio je Vrljić Ankin.

Spomenimo da su svečanost otvorenja kolonije uveličali i načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek, kao i Miro Kovač, zamjenik predsjednice KUD-a Ivan vitez Trnski.

Foto i tekst: KUD Podravka, KUD Ivan Vitez Trnski, Božica Pukec (Facebook)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Klasika ovoj mladoj dami stoji odlično

Da je manje više, a jednostavno najljepše dokazuju slike ove mlade dame koju je naš fotoreporter ‘uhvatio’ kada se vraćala iz nabavke. Traperice visokog struka,

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI