FOTO Evo kako je proslavljena 75. obljetnica osnivanja Tuđmanove partizanske brigade

Od viđenijih faca na proslavu su došli dožupan Ratimir Ljubić, šef županijskog SDP-a Mladen Kešer i načelnik Rasinje Danimir Kolman


Autor: podravski.hr — 22.09.2018. / 13:11 Aktualno

Na svečanoj akademiji u Velikom Pogancu okuiplo se stotinjak uzvanika

Polaganjem vijenaca u šumi kod Ludbreškog Ivanca u Općini Rasinja nedaleko od Koprivnice, na mjestu gdje je 4. rujna 1943. godine osnovana partizanska udarna brigada braće Radića, danas prijepodne počelo je obilježavanje 75. obljetnice toga čina. Brigadu su činili uglavnom Podravci, Zagorci i Zagrepčani, a njezin je član bio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
Od dvojice danas živih boraca jedan je legendarni driektor Podravke Franjo Gaži (92), koji je iz automobila promatrao polaganje vijenaca, ali na svečanu akademiju u društvenome domu u Velikom Pogancu nije mogao doći iz zdravstvenih razloga – oporavlja se od operacije na nozi. Od viđenijih faca pojavili su se dožupan Ratimir Ljubić (HDZ), šef županijskog SDP-a Mladen Kešer i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman (HNS).
Pozvana je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, no poslala je samo pozdravni brzojav. Kad se čitala njezina isprika o tome kako je sprioječena obvezama, među stotinjak uzvanika proširio se šapa: Stvarno? Kaj zbilja nije mogla doći?, ali na kraju brzojava, u kojemu je predjednicaistaknula zaslužnost braće Radić u hrvatskoj povijesti ipak se čuo mlaki pljesak.
Kolman se, pak, “očešao” o poredsjednicu Kolindu izrazivši nezadovoljstvo što se spominju svi osim Komunističke partije, koja je pokrenula antifašističku borbu, na kojoj se temelji suvremena hrvatska država. Ljubić je također istaknuo važnost antifašizma za stvaranje Hrvatske, ali je, za svaki slučaj, spomenuo i potrebu za borbom protiv svih totalitarističkih režima.
Nakon svečanog dijela, antifašisti iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba ostali su na zajedničkom ručku. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK